Προσδοκίες «χτίζει» η κυβέρνηση για την εστίαση και το λιανεμπόριο καθώς ο δημοσιονομικός κλοιός στενεύει αλλά και οι αντιδράσεις των επαγγελματιών κορυφώνονται.
Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρξουν 200.000 λουκέτα, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία αναφέρθηκε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, υπολογίζουν τις απώλειες εσόδων στα 350 εκατ. ευρώ για κάθε εβδομάδα που παραμένουν τα ρολά κατεβασμένα. Όπως είπε, μια εβδομάδα lockdown προκαλεί απώλειες 750 εκατ. ευρώ, με το ποσό να μοιράζεται στο σκέλος των δημοσίων εσόδων και των δημοσίων δαπανών. Στο μεν σκέλος των εσόδων καταγράφονται απώλειες κυρίως από τους «κωδικούς» του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης (λόγω λιγότερων συναλλαγών και μειωμένης κίνησης η οποία αποτυπώνεται κυρίως στα έσοδα από τους φόρους των καυσίμων) και δευτερευόντως από τους φόρους εισοδήματος οι οποίοι συμπιέζονται λόγω της μειωμένης παρακράτησης. Από την άλλη, στο σκέλος των δαπανών η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των συνεχιζόμενων μέτρων στήριξης.
Γιαυτό η κυβέρνηση επείγεται, συχνά παρά τις αναφορές των υγειονομικών, να δώσει μια προσδοκία ανοίγματος, συνδυαζοντάς την με ένα πιο στοχευμένο πλάνο ενισχύσεων τριών βασικών μέτρων στήριξης που θα ενεργοποιηθούν από τον Απρίλιο.
Όπως έχει γίνει γνωστό το πλάνο προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (με το κονδύλι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων να φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για να επιδοτηθούν τα επιχειρηματικά δάνεια της περιόδου Μαΐου-Δεκεμβρίου 2020.
Στο φόντο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έδωσε στίγμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
«Εγώ δεν έχω δεσμευτεί σε ημερομηνία. Το 22 Μαρτίου το λέμε ως έναν σχεδιασμό υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας. Και ο υπουργός Οικονομικών ως σενάριο το είπε, πάντα ότι λέμε είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Όμως για να το λέμε ολόκληρο, λόγω της παρουσίας του εμβολίου και των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών πια εμβολιασμών, που αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες τώρα που το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται και στους άνω των 65. Σε 10 με 15 ημέρες που μεσολαβούν θα έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμένους. Άρα το τείχος προστασίας μεγαλώνει. Είναι ένα πράγμα τα κρούσματα, άλλο πράγμα οι καταλήψεις ΜΕΘ και κρεβατιών νοσοκομείων και οι θάνατοι» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον realfm 97,8.
«Μπορεί και να τα καταφέρουμε στις 22 Μαρτίου υπό την αίρεση που σας είπα. Όταν έχεις φτιάξει ένα τείχος προστασίας στους ευάλωτους, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο ΕΣΥ» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Μέσα στον Μάρτιο νομίζω θα έχουμε ανοίξει την αγορά. Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που θα ανοίξει η αγορά» ξεκαθάρισε ο υπουργός.
«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στην ρευστότητα συγκλίνουν, άλλωστε μέτρα προστασίας θα υπάρχουν και αφού ανοίξει η αγορά για αρκετό διάστημα» σημείωσε και πρόσθεσε «Θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε την επανεκκίνηση, σας το λέω και το υπογράφω».
Δύσκολο το άνοιγμα
Είναι προφανές ότι διακαής πόθος είναι να ανοίξει ο κλάδος πριν από το Πάσχα, ωστόσο οι φορείς του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς αφενός η ανάγκη για νέα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και αφετέρου το κόστος για τα πρώτα έξοδα της επανεκκίνησης ανεβάζουν το λογαριασμό Υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2.000 με 3.000 ευρώ, μόνο για τις δαπάνες προμήθειας πρώτων υλών κ.λ.π. ενώ κανείς δεν ξέρει ακόμη το τι θα περιλαμβάνουν τα πρωτόκολλα.
Έτσι , ο κλάδος της εστίασης ζητά 7 συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση:
· Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
· Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
· Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
· Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
· Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
· Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
· Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
· Μείωση των ΕΦΚ στα ποτά αλλά και ένταξη και των ποτών στο χαμηλό ΦΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν απώλειες τζίρου 2,3 δισ ευρώ ή 37,7% συνολικά στον κλάδο, ενώ έρευνες ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους που αντιστοιχούσε σε 51,7%.
Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις, που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας, προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης, δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά. Σημειωτέον, ότι εκτός των άλλων, η εστίαση έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά “κόκκινων” δανείων: 54,3%!
Γιώργος Αλεξάκης/ https://www.aftodioikisi.gr/