Η Εθνική Τράπεζα που εμφανίζει κέρδη εκατομμυρίων αμείβει εργαζόμενους με μισθούς κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις και δεν καταβάλλει μια σειρά από επιδόματα. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας.
Ειδικότερα πρόκειται για εργαζόμενους που προέρχονται από συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες πέρασαν στον εκκαθαριστή και όσοι εργαζόμενοι δεν απολύθηκαν προσελήφθησαν από τις συστημικές τράπεζες, με έναν αριθμό αυτών από την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν με συνθήκες «γαλέρας» και πολύ χαμηλές αμοιβές, παρότι έχουν τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, σημειώνει:
Την Τετάρτη 13/12/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προέδρου και της Γραμματέως του Συλλόγου μας, Γιώτας Λαζαροπούλου και Αλεξάνδρας Αγγελοπούλου αντίστοιχα, με τον Βοηθό Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου, κ. Αρμελινιό. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθεί το θέμα των συναδέλφων/ισσων που προέρχονται από συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες πέρασαν στον εκκαθαριστή και όσοι εργαζόμενοι δεν είχαν απολυθεί μέχρι τότε, προσελήφθησαν από τις συστημικές τράπεζες, με έναν αριθμό αυτών από την Εθνική Τράπεζα.
Οι εργαζόμενοι/ες, αν και εργάζονται για πάνω από 7 χρόνια στην Τράπεζα, δεν είναι ενταγμένοι στον Κανονισμό Εργασίας, ούτε καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Κλαδική ή Επιχειρησιακή. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι δεν εξελίσσονται στην ιεραρχία, δεν τους καταβάλλονται μία σειρά από επιδόματα και ο μισθός τους παραμένει στάσιμος – στην πραγματικότητα το μηνιαίο εισόδημά τους έχει μειωθεί.
Το πρόβλημα είναι φυσικά το ίδιο για όλους τους συναδέλφους που εργάζονται με ατομική σύμβαση, με δελτίο παροχής ή μέσω τρίτης εταιρείας. Ο μισθός τελειώνει πολύ πριν το τέλος του μήνα φέρνοντας τους συναδέλφους στα όρια της απόγνωσης!
Η Τράπεζα που εμφανίζει κέρδη εκατομμυρίων (οργανικά κέρδη μετά από φόρους 900 εκ. το 9μηνο του 2023), αμείβει εργαζόμενους με μισθούς κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Δεν καταβάλλει επίδομα γάμου, παιδιού, πτυχίου σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες παντρεύτηκαν, απέκτησαν παιδί ή αποφοίτησαν από ανώτατη σχολή, στο διάστημα που εργάζονται μαζί μας.
Ωστόσο τα καθήκοντα είναι ακριβώς τα ίδια, οι ευθύνες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν έχουν το ίδιο βάρος, οι προσδοκίες/απαιτήσεις για κάλυψη στόχων εξίσου υψηλές και η υποχρέωση λογοδοσίας σε περίπτωση λάθους ή παράλειψης αναπόδραστη, χωρίς να υφίσταται καν πρόβλεψη για σύγκλιση πειθαρχικού συμβουλίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, είχαν εξαρχής τραπεζική εμπειρία -ως προερχόμενοι από τράπεζες – δεν βρίσκονται σε περίοδο μαθητείας ή εκπαίδευσης και δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης κατάρτισης, πέρα από τις ανάγκες μετεκπαίδευσης που υφίστανται για όλους μας. Με δεδομένες τις ελλείψεις σε προσωπικό οι εργαζόμενοι/ες αναγκάζονται να καλύψουν ακόμα και πόστα ταμία σε καταστήματα χωρίς να δικαιούνται επίδομα ταμία και ενώ είναι αβέβαιο τι θα γίνει σε περίπτωση διαχειριστικού ταμειακού λάθους.
Οι διακηρύξεις για ένα εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ισότητα μέσα στην Εθνική Τράπεζα – τα οποία ακούσαμε πρόσφατα σε παρουσίαση – αποδεικνύονται κούφια λόγια. Στα καταστήματα και στις διευθύνσεις καταγράφονται σαφείς διαχωρισμοί μεταξύ των υπαλλήλων, γεγονός που δεν συνάδει με το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας που υποτίθεται ότι προωθείται … Όμως οι εργαζόμενοι, εκτός από χειροκροτήματα, απαιτούν να λαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους και να αναγνωρίζεται ο κόπος τους, χωρίς να υπάρχουν δύο (τρία, τέσσερα) μέτρα και δύο σταθμά.
Δεν αποτελεί δικαιολογία η – ενδεχόμενη – αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας. Η ένταξή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με την υπογραφή Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Εάν υπάρχει ίχνος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην επιχείρηση Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των συναδέλφων/ισσων, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι: θέλουμε να μιλάμε μία κοινή γλώσσα και να ενισχύσουμε την σχέση όλων(;) με την Τράπεζα.