Ετοιμάζουμε ξιδάτες πιπεριές Φλωρίνης και τις γευόμαστε όλο το χρόνο. Είναι υπέροχο συνοδευτικό για το τσίπουρο ή το κρασί και την μπύρα μας και ταιριάζει με τα κυρίως πιάτα μας, όπως ένα ψητό ψάρι. Οι ξιδάτες πιπεριές, δεν έχουν εποχή. Μπορούμε με την ίδια ευκολία να τις καταναλώσουμε το καλοκαίρι, ως συνοδευτικό στο μπιφτέκι μας και τον χειμώνα να τις ευχαριστηθούμε μαζί τη φασολάδα μας. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει στα τραπέζια με φίλους.
10-12 πιπεριές Φλωρίνης
αλάτι
ξύδι
σκόρδο
ηλιέλαιο
θυμάρι
Διαδικασία:
Διαλέγουμε πιπεριές που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και φροντίζουμε να μην έχουν χτυπήματα και σημάδια. Κόβουμε το κοτσάνι και με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε και τα σπόρια τις πιπεριές. Αν δεν θέλουμε να κόψουμε την πιπεριά, απλά κόβουμε λίγο το κοτσάνι και τα σποράκια μπορούμε να τα αφαιρέσουμε πριν από το σερβίρισμα.
Τις λαδώνουμε με το πινέλο και τις αλατίζουμε καλά. Σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν και να πάρει λίγο χρώμα η φλούδα τους, περίπου 20 με 30 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε όλες μαζί σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, και βάζουμε το πακετάκι σε μια σακούλα, μέχρι να κρυώσουν, για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε με ευκολία.
Αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις βάζουμε σε τάπερ ή γυάλινο βάζο με καπάκι. Φτιάχνουμε ένα μίγμα λαδόξιδου, με αναλογία ένα προς ένα, δηλαδή η ποσότητα του ξυδιού να είναι ίση με την ποσότητα του ηλιελαίου. Οι πιπεριές πρέπει να είναι εντελώς σκεπασμένες από το λαδόξιδο.
Για άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε μια σκελίδα σκόρδο και ένα κλαράκι θυμάρι στο βάζο μας, αλλά και ότι άλλο προτιμάμε, όπως δεντρολίβανο, ή ολόκληρο πιπέρι. Τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Tip: Χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο συναφές λάδι, γιατί δεν παγώνει στο ψυγείο, αντίθετα με το ελαιόλαδο. Αν όμως θέλουμε να βάλουμε ελαιόλαδο, μπορούμε να βγάλουμε από το ψυγείο την ποσότητα που θέλουμε και να αφήσουμε το ελαιόλαδο να έρθει στην φυσική του κατάσταση και μετά να σερβίρουμε.