“Προσπαθώ για Eurogroup την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα”, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
“Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε”, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι Αθήνα και θεσμοί είναι κοντύτερα σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες μέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος.
– Προηγήθηκε το πρωί η αρνητική απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ για σύγκληση Συνόδου Κορυφής κατόπιν ελληνικού αιτήματος. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ. «Πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες, όχι για εβδομάδες».
Ο Ντ. Τουσκ κι ο Έλληνας πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για το πρωί,της Μ. Πέμπτης προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.
Η παρέμβαση Γιούνκερ
* Άστραψε και βρόντηξε στο μεταξύ, για την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, ο κος Γιούνκερ είπε ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.
Χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική και στη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.
Ο Ζ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.
Ο μηχανισμός και τα ερωτήματα
Το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο τρόπος που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων από τους στόχους (προληπτικό πακέτο 2% του ΑΕΠ).
Οι βασικότερες διαφορές εδράζονται στον φορέα ο οποίος θα πιστοποιεί τις ενδεχόμενες αποκλίσεις σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος και στις δυνατότητες ελιγμών του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων.
Οι διαφωνίες είναι τόσο μεγάλες που ισοδυναμούν – κατά την κυβερνητική ανάγνωση – με ευθεία αμφισβήτηση(!) της Eurostat από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι το οποίο άλλωστε φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.
Το πρώτο ερώτημα το οποίο εγείρεται επομένως, είναι ποιος θα πιστοποιεί την απόκλιση επί των δημοσιονομικών στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση της Eurostat με τις ετήσιες ανακοινώσεις της τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ φέρεται να μην το δέχεται φτάνοντας μάλιστα στο σημείο – σύμφωνα με μία πηγή- να ζητά συμμετοχή και δικού του στελέχους στην έκδοση των ανακοινώσεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Η δεύτερη ουσιαστική αιτία διαφωνίας, είναι ποιος θα διαλέγει τα μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν για τη διόρθωση των αποκλίσεων.
– Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων, ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές δαπανών σε κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των κωδικών μισθών και συντάξεων.
Στο σημείο αυτό όμως, υπάρχει μια ουσιαστική παράμετρος. Στην ελληνική πρόταση, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τις περικοπές κάποιους κωδικούς (π.χ συντάξεις) υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα οι «τρύπες» που θα δημιουργούνται από τις εξαιρέσεις. Προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πιο πειστική , προτείνονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα αθετήσει τη δέσμευση δημοσιονομικών διορθώσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά σφόδρα και σε αυτή την πρόταση.
Προτείνει, κατά τις ίδιες πηγές αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων για την κάλυψη των αποκλίσεων χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.
* Οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν τη Μ. Πέμπτη από την Αθήνα με στόχο να επιστρέψουν μετά τον εορτασμό του Πάσχα…