Η καλλιτεχνική κολύμβηση δεν είναι από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα στην Ελλάδα και φυσικά όσοι και όσες ασχολούνται με αυτό δεν θα γίνουν πλούσιοι και διάσημοι από τις επιτυχίες τους.
Για την Ελλάδα είναι ένα… μικρό άθλημα που το προβάλουν μόνο σε μεγάλες επιτυχίες μια φορά το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. Στη χώρα μας το άθλημα άρχισε να γίνεται γνωστό και να κερδίζει τα νέα κορίτσια τη δεκαετία του ’90 με την Χριστίνα Θαλασσινίδου. Το κορίτσι από την πρώην ΕΣΣΔ αγωνίστηκε για την Ελλάδα και έφερε μετάλλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από τρεις δεκαετίες. Έβαλε τις βάσεις για να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα. Τότε δεν το ανέφεραν ως καλλιτεχνική αλλά ως συγχρονισμένη κολύμβηση και ήταν άθλημα μόνο για γυναίκες – κορίτσια ενώ σήμερα είναι και για άνδρες.
Στη μετά Θαλασσινίδου εποχή η καλλιτεχνική κολύμβηση έχει την σφραγίδα της Ευαγελλίας Πλατανιώτη. Η 29χρονη το μεσημέρι της 3ης Φεβρουαρίου 2024 έγινε η μοναδική ελληνίδα αθλήτρια που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.
Στο αγώνισμα του σόλο και στο τεχνικό μέρος. Χόρεψε στο νερό και έγραψε ιστορία.
Η αγάπη για την καλλιτεχνική κολύμβηση
Ποιά είναι όμως η Ευαγγελία Πλατανιώτη; Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1994 στην Αθήνα και από μικρή λάτρεψε τον χορό. Ξεκίνησε στα 5 της χρόνια με μπαλέτο και ρυθμική γυμναστική.
Ασχολήθηκε και με την κλασσική κολύμβηση αλλά όταν είδε μια προπόνηση της καλλιτεχνικής ερωτεύτηκε το άθλημα. Είπε στους γονείς της ότι θα ήθελε να το ακολουθήσει και σήμερα μετά από 22 χρόνια έχει να επιδείξει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
«Ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στην συγχρονισμένη κολύμβηση» είχε πει σε συνέντευξή της η Πλατανιώτη για την πρώτη της επαφή με το άθλημα που την γοήτευσε.
Θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί με την ρυθμική αλλά εξηγεί γιατί επέλεξε το νερό: «Τα δυο αθλήματα έχουν ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα, είναι καλλιτεχνικά και το βασικό τους στοιχείο είναι ο χορός και η μουσική. Χρειάζονται και τα δυο αρκετή ευλυγισία και είναι πολύ σκληρά. Εμένα μ’ αρέσει όμως το νερό».
Τι είναι για εκείνη η συγχρονισμένη; «Είναι ένας συνδυασμός νερού και χορού. Αυτός ο συνδυασμός με τρελαίνει. Μου αρέσει πολύ να χορεύω και η συγχρονισμένη είναι χορός. Χορεύω όλα τα είδη» είχε πει η πρωταθλήτρια.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο covid-19
Ξεκίνησε το ταξίδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο. Συνέχισε στο Ρίο και μετά στο Τόκιο ενώ ετοιμάζεται και για το Παρίσι το καλοκαίρι του 2024. Η τελευταία της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 στο Τόκιο ήταν περιπετειώδης.
Κόλλησε covid-19 πριν ταξιδέψει στο Τόκιο και η συμμετοχή της ήταν στον άερα. Τελικά ταξίδεψε και συμμετείχε στο ντουέτο χωρίς όμως να έχει το αποτέλεσμα που και η ίδια θα ήθελε.
Περήφανη για την καταγωγή της
Η Ευαγγελία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από τον Πλάτανο.
Πρόκειται για ένα χωριό της ορεινής Ναυπακτίας που είναι το χωριό του πατέρα της ενώ από εκεί κατάγεται και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.
Η Ευαγγελία αγαπά την Ναύπακτο και το χωριό της και όταν έχει χρόνο περνάει μέρος των διακοπών της εκεί. Γενικά της αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Λατρεύει τα ελληνικά νησιά και έχει ταξιδέψει σε πολλά ωραία μέρη στο εξωτερικό.
Ο έρωτας και η πρόταση γάμου
Πριν από λίγα χρόνια η Ευαγγελία Πλατανιώτη συμμετείχε στο ριάλιτι επιβίωσης του ANT1 το “Nomads”. Ήταν το 2017 και μαζί της ήταν αθλητές όπως ο Μιχάλης Ζαμπίδης και η Βασιλική Μιλλούση.
Ενώ ήταν στις Φιλιππίνες για το παιχνίδι δέχτηκε πρόταση γάμου από τον καλό της. Τον Άγγελο Βλαχόπουλο. Πρόκειται για τον διεθνή πολίστα και έναν από τους καλύτερους πλέον στον κόσμο που είχε γνωρίσει την Ευαγγελία στις πισίνες.
Ήταν μαζί για χρόνια και αποφάσισε να της κάνει έκπληξη. Της έκανε πρόταση γάμου μέσω του ριάλιτι με μονόπετρο. «Δεν το περίμενα και χρονικά ούτε στις Φιλιππίνες» θα πει εκείνη για την πρόταση που αποδέχτηκε.
«Με τον άνθρωπο με τον οποίο είμαι μαζί είμαστε μαζί χρόνια. Τον αγαπάω πάρα πολύ, με αγαπάει πάρα πολύ και με αυτή την κίνηση πραγματικά συγκινήθηκα πάρα πολύ, ξαφνιάστηκα και έκανε τον ερχομό μου στην Ελλάδα ακόμα πιο γλυκό» έλεγε τότε για τον Άγγελο της ζωής της.
Έκανε και πρόβα το νυφικό, ταξίδεψε και ως την Ουγγαρία (έπαιζε στο Έγκερ τότε ο Βλαχόπουλος) αλλά και στην Πράγα, αλλά γάμος τελικά δεν έγιναν και τα δύο παιδιά τράβηξαν τον δρόμο τους. Πάντως μετά το χρυσό στη Ντόχα η Ευαγγελία απέσπασε συγχαρητήρια από την εθνική πόλο ανδρών της Ελλάδας που είναι στην πόλη και της οποίας μέλος είναι ο Άγγελος Βλαχόπουλος.
Η Ευαγγελία είναι εδώ και χρόνια σε σχέση και είναι καλά με τον σύντροφό της. Επιλέγει όμως να κρατάει μυστική την προσωπική της ζωή. Πριν από λίγους μήνες με τον σύντροφό της έκαναν κοινή εμφάνιση στο γάμο της Κόνι Μεταξά με τον Μάριο Καπότση στην Κρήτη.
Οι θυσίες και τα χρήματα
Από την καλλιτεχνική κολύμβηση δεν μπορεί να βγάλει κανείς καλά χρήματα με τα οποία θα μπορεί να ζήσει άνετα. Ακόμη και η Ευαγγελία Πλατανιώτη. Η 29χρονη έχει τους χορηγούς της και μέσω της EOE κάνει και διαφημίσεις στο Instagram.
Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο πρέπει να κάνει προπόνηση 8-10 ώρες την ημέρα. Γυμναστήριο, πισίνα, μαθήματα στις χορογραφίες.
«Οι θυσίες που έχω κάνει, που εγώ δεν το βλέπω έτσι, είναι που έχω πάει λιγότερες βόλτες με τις φίλες μου. Μία Θυσία που θεωρώ όντως ότι είναι, είναι ότι έχανα πολλές ώρες από το σχολείο, αλλά τις κάλυπτα με ιδιαίτερα μαθήματα».
Η Ευαγγελία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης. Στην καθημερινότητα της, αρέσκεται στο να χορεύει εκτός νερού και να περνάει χρόνο με φίλες και φίλους. Αγαπημένο της βιβλίο είναι το “The Secret”.
Θέλει να διαβάζει και να μαθαίνει νέα πράγματα αλλά την τρελαίνει ο χορός. Κάποτε είχε χαρίσει στο τηλεοπτικό κοινό ένα τσιφτετέλι στην εκπομπή “Στην Υγεία μας” του Σπύρου Παπαδόπουλου και είχε κάψει καρδιές.
Το κορίτσι που χορεύει με επιτυχία στο νερό πλέον κοιτάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και θα ήθελε να κρεμάσει στο στήθος της ένα μετάλλιο. Είναι το μοναδικό που λείπει από την συλλογή της.
Είχε σκεφτεί πολλές φορές να τα παρατήσει αλλά το πάθος της για το άθλημα και το πείσμα της δεν της άφησαν να το κάνει και δικαιώθηκε.