Στην υπενθύμιση πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο υπό προϋποθέσεις προχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών μιλώντας σε ενότητα με θέμα «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης».
Ο κ. Μυτιληναίος είπε πως θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, χαρακτηρίζοντας ορόσημο το 2032 όταν και θα ξεπαγώσει το σταθερά χαμηλό επιτόκιο που απολαμβάνει η χώρα και θα ολοκληρωθεί η περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτηση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, για να αυξηθούν οι εγχώριοι πόροι, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα», είπε.
Ο κ. Μυτιληναίος κλήθηκε να εξηγήσει γιατί υπήρξε αποβιομηχάνιση. Είπε ότι «η ιστορία της βιομηχανίας της μεταπολίτευσης είναι μια πονεμένη καρδιά». Ο ίδιος προσέθεσε: «Δεν μπήκαμε καλά. Στην αρχή είχαμε κρατικοποιήσεις. Στη συνέχεια ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Πολιτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από τη δημοσκόπηση της Public Issue. Οικονομικά, όμως, ξεκίνησε το ξεχείλωμα της οικονομίας. Κρατικοποιήσεις και όργιο διαφθοράς. Ακολούθησε η πολιτική αστάθεια στα τέλη της δεκαετίας».
Ο επικεφαλής της Mytilineos χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως μια «μακράν πιο μπροστά» από την εποχή και γι’ αυτό απέτυχε. Σημείωσε ότι έχει μεγάλο σεβασμό στον Κώστα Σημίτη και όσα πέτυχε. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στην τεράστια αναδιανομή εισοδήματος το 1999 στο χρηματιστήριο, αλλά και στην περίοδο του φθηνού χρήματος που ακολούθησε την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Για την περίοδο Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, είπε πως η κατάσταση άρχισε να εξοκέλλει. Στη βιομηχανία λίγες εταιρείες μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές».