Σας έχει συμβεί ποτέ να αντιμετωπίσετε τη δυσαρέσκεια κάποιου, επειδή δεν μοιραστήκατε μαζί του ένα σημαντικό νέο; Είναι γεγονός πως τα μυστικά φέρουν συνήθως αρνητική χροιά και όσοι αποφασίζουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους διάφορες πληροφορίες και δεν τις μοιράζονται αντιμετωπίζουν συχνά το θυμό ή την απογοήτευση των γύρω τους.
Είναι, όμως, πράγματι τα μυστικά μια κακή συνήθεια;
Αρνητικά απαντά σε αυτό το ερώτημα η νέα μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας με επικεφαλής τον Δρ Michael Slepian, αναπληρωτή καθηγητή Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο μύθος για την αρνητική επίδραση των μυστικών στην υγεία μας καταρρίπτεται. Αντίθετα, τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να κρατάτε τα νέα -ειδικά τα καλά- για τον εαυτό σας, καθώς αυτό μπορεί να σας χαρίσει περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια.
«Έρευνες δεκαετιών σχετικά με τις επιδράσεις της συνήθειας να κρατάμε μυστικά υποδηλώνουν ότι είναι κακό για την ευημερία μας. Ωστόσο, τα προηγούμενα ευρήματα είχαν εξετάσει μόνο την τήρηση μυστικών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Και ερωτώ, είναι η τάση για μυστικότητα εγγενώς κακή για την ευημερία μας ή οι αρνητικές επιπτώσεις της μυστικοπάθειας τείνουν να πηγάζουν από τη διατήρηση αρνητικών μυστικών;» διερωτήθηκε ο Δρ Slepian. «Ενώ τα αρνητικά μυστικά είναι πολύ πιο κοινά από τα θετικά, μερικές από τις πιο χαρούμενες περιστάσεις της ζωής ξεκινούν ως μυστικά, όπως μια μια εγκυμοσύνη, μια νέα δουλειά ή ένα δώρο έκπληξη», προσθέτει.
Στο πρώτο στάδιο της μελέτης αξιοποιήθηκαν 500 άτομα, από τις απαντήσεις των οποίων προέκυψε ότι το 76% θα μοιράζονταν αμέσως τα καλά νέα. Υπάρχουν, όμως, πολλοί που επιλέγουν να κρατούν μυστικά τα θετικά γεγονότα. Θέλοντας να μάθουν το γιατί, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε πειράματα σε περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες. Αυτά τα πειράματα διερεύνησαν τα κίνητρα πίσω από τη διατήρηση θετικών μυστικών και τις επιπτώσεις αυτής της «κρυψίνοιας».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η μελέτη έφερε στην επιφάνεια μια νέα διάσταση της μυστικότητας, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι καθολικά κακό να κρατάμε μυστικά. Στην πραγματικότητα, σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο, ειδικά όταν διατηρούνται απόρρητες ορισμένες πληροφορίες, για προσωπικούς λόγους ή για τη συγκίνηση που θα προκαλέσει μια έκπληξη. Οι ειδικοί καλούν τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη τάση για μυστικότητα και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, υπογραμμίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και ζωτικότητας.
«Οι άνθρωποι μερικές φορές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενορχηστρώσουν μια έκπληξη, αποκαλύπτοντας αργότερα ένα θετικό μυστικό, για να το κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό. Αυτό το είδος έκπληξης μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο. Το να έχουμε επιπλέον χρόνο για να φανταστούμε την αντίδραση κάποιου όταν μάθει το μυστικό μας, μας χαρίζει περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτό το συναρπαστικό συναίσθημα», καταλήγει ο Δρ Slepian.