Τα βέλη από όλες τις πτέρυγες της Ευρωβουλής, με εξαίρεση το ΕΛΚ, δηλαδή την ευρωπαϊκή οικογένεια της Ν.Δ., εισέπραξε σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, στην οποία παρενέβη και ο άμεσα θιγόμενος Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν πολλοί οι ξένοι -πέρα απ’ τους Έλληνες ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Αριστεράς- που σφυροκόπησαν τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ».
Αναφέρει πάντως το ΕΚ ότι «ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το ΕΚ, «άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».
«Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις (θετικές και αρνητικές) μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά», προστίθεται στην ανακοίνωση του ευρωκοινοβουλίου.
Μόνο η ευρωομάδα της Άκρας Δεξιάς έτεινε χείρα βοηθείας που ζήτησε να αλλάξει η ατζέντα στην Ολομέλεια του ΕΚ, πρόταση που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.
Ευρωβουλευτές από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Αριστερά, τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους ζήτησαν επιτακτικά να αρθεί το απόρρητο και να ακουστεί η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις.
Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης ήταν η ξεκάθαρη επισήμανση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς πως δεν αρκεί η απλή επίκληση της Εθνικής Ασφάλειας, αλλά το κράτος-μέλος πρέπει να αποδείξει σύνδεση της παρακολούθησης με συγκεκριμένη απειλή, αλλά και οι ανατριχιαστικές επισημάνσεις Πολωνών ευρωβουλευτών πως όλα αυτά μοιάζουν με τις πρακτικές της δικής τους ακροδεξιάς κυβέρνησης.
«Η απλή επίκληση στην εθνική ασφάλεια δεν φτάνει για να υπάρξει παρέκκλιση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά τα οποία είναι ισχυρά» είπε ο κ, Ρέιντερς.
«Καταδικάζουμε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας» είπε. Σημείωσε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε μεμονωμένους φακέλους για να κρίνει αν η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας είναι δικαιολογημένη, αυτός ο ρόλος ανήκει στις αρμόδιες εθνικές αρχές και ιδιαίτερα στη Δικαστική εξουσία που αν χρειάζεται μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φάκελο».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης υπογράμμισε εξάλλου ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ελέγχουν επαρκώς τις εθνικές τους υπηρεσίες πληροφοριών για να διασφαλίζουν την σωστή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως την ελευθερία έκφρασης, την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι άκρως απαραίτητο» να δοθούν εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις. Μάλιστα υπογράμμισε πως δεν γίνεται να παρακολουθούνται ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ΜΜΕ και αυτό να μην είναι θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ’ Βελτ τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης των πρακτικών αυτών είναι ότι υπεύθυνες είναι οι εθνικές κυβερνήσεις και κάλεσε για ακόμα μία φορά τους θεσμούς -την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τη Europol όπως είπε- να κάνουν τη δουλειά τους: να προστατεύουν όχι τις κυβερνήσεις, αλλά τους πολίτες και τη Δημοκρατία της Ευρώπης.
Ο Χάνες Χάιντε απ’ την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών αναρωτήθηκε προς τα πού οδεύει η Ελλάδα; «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά πόσο θα κάνει αυταρχικό καθεστώς την Ελλάδα; Και γιατί δεν είναι δημόσια η εξεταστική επιτροπή, γιατί δε λένε στον Ανδρουλάκη γιατί τον παρακολουθούσαν, αφού δεν έχουν τίποτα να κρύψουν; Οι δημοσιογράφοι νιώθουν μόνοι τους, στην Ελλάδα κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει κάτι να κάνει η Κομισιόν και άμεσα».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα «Γιατί μας παρακολουθεί μέσω του κ. Ανδρουλάκη;» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος συνόψισε το σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα μας και τη διασύρει στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ένα όνομα: Μητσοτάκης.
«Έχουμε τον πρωθυπουργό μιας δημοκρατικής χώρας, της Ελλάδας, επικεφαλής της ΕΥΠ με δικό του νόμο και παρακολουθεί τον πολιτικό του αντίπαλο, που λέγεται Νίκος Ανδρουλάκης και είναι Ευρωβουλευτής, και μέσω του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθούμαστε όλοι οι Ευρωβουλευτές οι οποίοι συνομιλούμε με τον κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης.
Παίρνοντας το λόγο ως εκπρόσωπος της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left, σημείωσε με έμφαση πως αυτήν τη στιγμή η Ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά τη διαρροή της πληροφορίας και όχι την ουσία της υπόθεσης, μιας υπόθεσης που συνιστά ένα ακόμη σοβαρό τραύμα για το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας, περιγράφοντας τη στρατηγική συγκάλυψης πίσω από την οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της.
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μας δώσει απαντήσεις εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.
Σε παρεμβάσεις προχώρησαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, οι οποίοι απευθυνόμενοι στην Κομισιόν επέμειναν «Οφείλετε κι εσείς να απαιτήσετε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας πει δημόσια γιατί τον παρακολουθούσαν».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι «αστειότητες περί “λάθους” δε χωρούν και επίκληση του απορρήτου από την κυβέρνηση της ΝΔ στις πολύ σοβαρές καταγγελίες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ, όπου έχουν καταγραφεί από το 2016 μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες αποδεδειγμένες υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του». Ο ίδιος εξέθεσε και την υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου αφού «με ευρωενωσιακούς Κανονισμούς κι Οδηγίες ενεργοποιήθηκαν τέτοιοι αντιδραστικοί μηχανισμοί στο όνομα της καταπολέμησης της λεγόμενης “τρομοκρατίας” και του ριζοσπαστισμού».
Καταπέλτης κατά του πρωθυπουργού υπήρξε ακόμα μία φορά ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. «Όσα συμβαίνουν με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζουν Δημοκρατία και κράτους Δικαίου. Συγκρούστηκα μαζί του για τον περιορισμό των ΜΜΕ, τη Novartis, τη δίωξη Τουλουπάκη, Βαξεβάνη, Παπαδάκου. Η κατάσταση χειροτερεύει», είπε και κάλεσε το ΕΛΚ να πάρει αποστάσεις «ακολουθώντας τη γραμμή κάρθαρσης του Κ. Καραμανλή».
Απ’ τη μεριά του ΕΛΚ απαντούσαν ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν νόμιμη και καλύπτεται με το απόρρητο.
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που ανέλαβε να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε «μύθο» το σκάνδαλο των υποκλοπών και ζήτησε απ’ τον επίτροπο Δικαιοσύνης να ανασκευάσει όταν εκείνος είπε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση μετά από πληροφορίες ότι οι Ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών χρησιμοποιούν κατασκοπευτικά λογισμικά όπως το Predator».
«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύθους που έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ξέρει τη διαφορά μεταξύ του μύθου και της αλήθειας και αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο» είπε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. απευθυνόμενη στον προερχόμενο απ’ τους Φιλελεύθερους επίτροπο Δικαιοσύνης.
Πρόθυμος υπερασπιστής του συστήματος Μητσοτάκη εμφανίστηκε πάντως ο Ισπανός Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο Αλβάρεθ που είπε ότι «η επίθεση είναι οργανωμένη και δυσανάλογη σε βάρος κυβέρνησης για να αμαυρωθεί η φήμη Ελλάδας στην Ευρώπη, ότι είναι μια δευτεροκλασάτη χώρα, καθόλου δημοκρατική». Ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει «να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου και το σύστημα παρακολούθησης στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι κοιτίδα Δημοκρατίας με κράτος Δικαίου και φιλελεύθερη δημοκρατία, τα κακόβουλα λογισμικά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», είπε η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ η Μαρία Σπυράκη κάλεσε την Ολλανδή Σοφί Ιντ’ Βελντ «να μη βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας».
efsyn.gr