Eπαίνους για την ελληνική οικονομία, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά την κρίση, αλλά και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει τόσο η οικονομία όσο και ο ελληνικός λαός αποτελώντας παράδειγμα, απένειμε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της και των ομολόγων του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε όμως και μήνυμα για δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Την έκφραση εμπιστοσύνης πρέπει να την αξίζεις. Επομένως, είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ευχαριστώντας τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ολοένα και πιο ευμετάβλητο κόσμο και τις πολλές προκλήσεις που επιφέρει. Συνιστά υπόδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και αποτελεί απόδειξη της σπουδαιότητας του “ανήκειν” σε κάτι μεγαλύτερο – το κοινό ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο».
Ανθεκτική η οικονομία αλλά και ο ελληνικός λαός
Στη διάρκεια του δείπνου, με θέα την Ακρόπολη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, μια από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας.
«Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική – είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές..» είπε η Πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτοντας ότι η κρίση που ξέσπασε το 2009 και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν, είχαν εξαιρετικά βαρύ τίμημα.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Σήμερα είμαι ευτυχής, και πράγματι υπερήφανος, που καλωσορίζω εσάς και όλους τους συναδέλφους σας σήμερα σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική πορεία σε σύγκριση με εκείνες τις ημέρες. Μια χώρα που βρίσκεται, πιστεύω, σε διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού εκ βάθρων.
Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και του πόσο ανοιχτή είναι, παράγοντας ζωτικής σημασίας ώστε μια μικρή ανοιχτή οικονομία να ευημερήσει μέσα σε μια νομισματική ένωση. Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, από περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης σε περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ σήμερα, επίπεδο παραπλήσιο με αυτό των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της ευρωζώνης.
Και η βάση των εξαγωγών μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία, καθώς κατανέμεται ισομερώς μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών αγαθών. Η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο σε έναν κλάδο, δεν εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό».
Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων
Σε λίγες ώρες, από την Αθήνα, η Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανακοινώσει αν τελικά θα γίνει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά 15 μήνες, που είναι το επικρατέστερο σενάριο, με την αρχή της μείωσης των επιτοκίων να τοποθετείται από οικονομολόγους και αναλυτές τον Ιούλιο του 2024.
Τα επιτόκια βρίσκονται 450 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 και έχουν εκτοξεύσει το κόστος χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Είναι σαφές πάντως ότι το βλέμμα όλων, και των κεντρικών τραπεζιτών είναι στραμμένο στη Μέση Ανατολή.
«Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το σοκ, είναι η θλίψη με όσα χάνονται, τις απώλειες ζωής, τη βία που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή. Φυσικά, ως τραπεζίτες, ως κεντρικοί τραπεζίτες για την ακρίβεια, πρέπει να κοιτάξουμε την αποστολή μας.
Τι επίπτωση θα έχει και παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση. Τι επίπτωση μπορεί να έχει στην οικονομία μας. Η ενέργεια το 2022 ήταν ο κύριος μοχλός για τον πληθωρισμό και γνωρίζουμε πόσο πολύ μας κόστισε αυτό και πόσο υπέφεραν οι πολίτες λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια.» είπε η Κριστίν Λαγκαρντ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο γάμος Alpha bank – UniCredit
Ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης προς την Alpha Bank, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία είναι η στρατηγική συμφωνία με την UniCredit σύμφωνα με την Κρίστιν Λαγκαρντ.
«Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της.
Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα» είπε στη συνέντευξη της ΕΡΤ.
Σε ότι αφορά στην ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ο τομέας έχει αλλάξει πλήρως από την κρίση του 2008-2009 και πλέον οι τράπεζες λειτουργούν σε πιο στέρεο ρυθμιστικό πλαίσιο, η εποπτεία είναι πιο αυστηρή, τα τεστ αντοχής πιο τακτικά και θέτουν το σύστημα σε δοκιμασίες.
«Επομένως, πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς. Τα τελευταία τετ αντοχής του 2023 το έδειξαν, και ελπίζω ότι θα αποδειχθεί ότι έτσι είναι. Αν υπάρξει κάποιο σοκ, το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι «όχι άλλο παρακαλώ» ανέφερε χαρακτηριστικά .
imerisia.gr