Σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον Peloponnisos FM και στην εκπομπή Ολα Λέγονται (Μαρίνα Ριζογιάννη και Κων. Μάγνης), ο επίσημος πληθωρισμός είναι πλασματικός, και τούτο επειδή οι επιχειρήσεις κρατούν αμυντική γραμμή, απορροφώντας επί ζημία τους την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις τιμές των πρώτων υλών.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός εγγίζει τα επίπεδα του 20%. Αλλά οι επιχειρήσεις τον έχουν συγκρατήσει επιτελώντας κοινωνική, επί της ουσίας, αποστολή.
Είναι αναγκαίο να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι για πολύ σε θέση να αντέξουν στη γραμμή άμυνας. Ηδη, είπε, το 90% των παραγωγικών επιχειρήσεων, όταν έρθει η ώρα, θα παρουσιάσουν «κόκκινους υπολογισμούς», για τον λόγο ότι λειτουργούν επί ζημία. Ανάλογα προβλήματα, είπε, παρουσιάζει και ο κλάδος του εμπορίου. Εάν η πολεμική έξαρση παραταθεί πέραν του εξαμήνου, δεν θα είναι εφικτό να αποφευχθεί το γενικότερο κραχ. Το οποίο θα συμπαρασύρει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων καθώς οι επιπτώσεις λειτουργούν ως αλυσίδα και θα απειλήσουν σαρωτικά την απασχόληση και συνολικά τον μηχανισμό της αγοράς.
Ο κ. Μαρλαφέκας κατέληξε, λέγοντας ότι είναι χρήσιμο να είναι κανείς αισιόδοξος, σχολιάζοντας το μήκος κύματος στο οποίο εξέπεμψε κατά την εκδήλωση ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά μπροστά μας. Και θα πρέπει η επιχειρηματική κοινότητα να πάψει να είναι αποπαίδι του συστήματος και να ξαναπάρουν τη θέση που τους αρμόζει.
Νέα θητεία; «Θα το ζυγίσουμε»
Οπως είπε, κατ’ αρχάς δική του επιθυμία είναι να δοθεί η σκυτάλη σε έναν κατάλληλο διάδοχο, υπογραμμίζοντας ότι η θέση έχει απαιτήσεις. «Θα είναι χαρά μου» τόνισε, εάν προκύψει πρόσωπο «για να συνεχίσει».
Από πλευράς του, με δεδομένο ότι η νομοθεσία πλέον δεν του απαγορεύει νέα θητεία, θα σταθμίσει τα δεδομένα με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει εν καιρώ. «Θα ζυγίσουμε και θα δούμε» είπε χαρακτηριστικά.