Αν σας αρέσει η ιδέα ενός κέικ μπανάνα, τότε ο συνδυασμός του με κομμάτια κουβερτούρας το κάνει ακόμη πιο ακαταμάχητο. Αν πάλι είστε και φαν του υγιεινού και θρεπτικού φιστικοβούτυρου, τότε αυτό το κέικ πρέπει να το δοκιμάσετε άμεσα. Είναι πολύ καλή λύση για ένα καλό ξεκίνημα της ημέρας ή γιατί όχι κι ένα γλυκό σνακ, που θα φάτε στο γραφείο χωρίς τύψεις.
Ακόμη και στο οικογενειακό τραπέζι θα γίνει ανάρπαστο ως επιδόρπιο, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, ακόμη κι εκείνοι που δεν αγαπούν τόσο το ιδιαίτερο φιστικοβούτυρο, αφού η μπανάνα και η κουβερτούρα είναι που πρωταγωνιστούν ως γεύσεις.
Πώς χρησιμοποιούμε το φιστικοβούτυρο
Επειδή το φιστικοβούτυρο μέσα στο βάζο του έχει την τάση να διαχωρίζεται από το λάδι του, το οποίο συνήθως μένει μόνο του στην επιφάνεια του βάζου, καλό είναι να επιλέξουμε ένα κρεμώδες προϊόν, το οποίο θα ανακατέψουμε καλά σε ένα μπολ πριν το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας για να ενσωματωθεί καλύτερα. Επειδή το φιστικοβούτυρο μπορεί να βαρύνει τη ζύμη, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γάλα για να την ελαφρύνουμε και να έχουμε ένα πιο αφράτο κέικ.
Χρήση της κουβερτούρας
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε για τη συνταγή είτε κομμάτια κουβερτούρας, είτε σταγόνες σοκολάτας, όποιου είδους προτιμάτε. Από μαύρη σοκολάτα μέχρι ανάμικτη, αλλά και γάλακτος είναι στο χέρι σας να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει γευστικά περισσότερο. Να έχετε πάντως υπόψη ότι αν χρησιμοποιήσετε -όπως εμείς- κουβερτούρα σε κομμάτια, αυτή έχει την τάση να λιώνει πιο γρήγορα από τις σταγόνες, που είναι έτσι φτιαγμένες, ώστε να κρατούν το σχήμα τους, αφού έχουν και διακοσμητική χρήση. Γι’ αυτό τεμαχίστε τη σε όσο το δυνατόν πιο μικρά κομμάτια.
Για την επιφάνεια, κρατήστε μία ολόκληρη μπανάνα κομμένη κάθετα στη μέση, η οποία θα ψηθεί στον φούρνο και θα καραμελώσει υπέροχα.
Ας δούμε πώς θα φτιάξουμε 1 φόρμα κέικ που θα δώσει περίπου 8-10 μερίδες:
Υλικά:
3 μεγάλες μπανάνες πολύ ώριμες
1/3 φλιτζανιού λιωμένο, ανάλατο βούτυρο
1/2 φλιτζανιού γάλα (πλήρες ή 2% ακόμα και αμυγδάλου)
1 μεγάλο αυγό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού φιστικοβούτυρο απαλό
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι χονδρό
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
1 1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψεκάζουμε με λάδι ή λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ πολύ καλά.
Λιώνουμε τις 2 από τις τρεις μπανάνες σε ένα μπολ πιέζοντας με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε στο ίδιο μπολ το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, το αυγό και τη βανίλια χτυπώντας με το σύρμα και τελευταία προσθέτουμε στο μίγμα τη ζάχαρη και αναμιγνύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός (ή το σύρμα) το φιστικοβούτυρο μέχρι να γίνει απαλό και το ενσωματώνουμε στο μίγμα με τη μπανάνα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Παίρνουμε το μίγμα από τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα και ρίχνουμε μέσα τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα (εφόσον χρησιμοποιήσουμε). Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταγόνες σοκολάτας και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μια σπάτουλα (ιδανικά σιλικόνης).
Γεμίζουμε με το μίγμα τη λαδωμένη φόρμα, τοποθετούμε επάνω στην επιφάνεια την 3η μπανάνα κομμένη στη μέση και φουρνίζουμε στους 180°C για 55-60 λεπτά. Θα πρέπει το κέικ να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και η οδοντογλυφίδα, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν βγάλει υγρό, το αφήνουμε μέσα στον φούρνο για λίγα λεπτά ακόμη. Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε μια σχάρα, προτού επιχειρήσουμε να το κόψουμε.
Συντήρηση
Το κέικ αυτό διατηρείται για μερικές ημέρες τυλιγμένο καλά σε μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου. Αν και δεν θα προλάβει να μείνει για πολύ, αφού θα γίνει ανάρπαστο! Αν πάλι φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα μπαίνει και στην κατάψυξη, ολόκληρο ή καλύτερα κομμένο σε φέτες, τις οποίες θα τυλίξετε πρώτα σε μεμβράνη και έπειτα σε αλουμινόχαρτο.