30′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις φακές με καυκαλήθρες και ρύζι, αυγολέμονο, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, τη δάφνη και άφθονο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη. Αφαιρούμε τη δάφνη.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το ρύζι, τον κουρκουμά και τις φακές για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να λαδωθούν καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 500 ml από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να φουσκώσει το ρύζι. Ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
- Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το μάραθο και τις καυκαλήθρες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια και τους κρόκους με το σύρμα, μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας σταδιακά από το ζουμί της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
- Αδειάζουμε στις φακές, σείουμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υγρά και αφήνουμε το φαγητό για 5 – 10 λεπτά να σταθεί, προτού σερβίρουμε.