Χθες στην Βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν επεισόδια σε ανώτατα ιδρύματα. Η κατάληψη στο ΔΠΘ, «έσπασε» ύστερα από αστυνομική επέμβαση, ενώ η πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και ΜΑΤ, αλλά και από ζημιές στο ΑΠΘ.
Οι ταραχές στα ΑΕΙ της Βόρειας Ελλάδας
Ήταν λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας (5/2) όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης για να απομακρύνουν ομάδα ατόμων, που είχε εισβάλει νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας και παρεμπόδιζαν την είσοδο εργαζομένων και φοιτητών. Την αστυνομία κάλεσαν οι ίδιοι οι φοιτητές – περίπου 400 – οι οποίοι είχαν προσέλθει για τις εξετάσεις, όπως δήλωσε αργότερα ο Κοσμήτορας της Νομικής, δρ Μιχάλης Χρυσομάλλης.
Ο Κοσμήτορας της Νομικής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ανέφερε πως η κατάληψη πραγματοποιήθηκε από μία μειοψηφία φοιτητών. Εξαιτίας των συνθηκών και για λόγους ασφάλειας, ο κ.Χρυσομάλλης απομάκρυνε το διοικητικό προσωπικό, τους καθηγητές και τους φοιτητές προχωρώντας σε αναστολή των εξετάσεων – «για να αποφευχθούν τα χειρότερα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως δε πρόσθεσε ο ίδιος «από εδώ και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετάβαση σε καθεστώς εξετάσεων εξ αποστάσεως για τα υπολοιπόμενα μαθήματα προς εξέταση».
Διαμαρτυρία για τις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία στην Αθήνα
Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας οι φοιτητικοί σύλλογοι ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Σήμερα αναμένεται νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων στα ΑΕΙ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.
Ήδη έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 8/2, πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια με τη συμπαράσταση της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) ενώ για το Σάββατο, οι φοιτητικοί σύλλογοι από τις υπό κατάληψη σχολές απευθύνουν κάλεσμα για συναυλία και πάλι στα Προπύλαια.
Να σημειωθεί πως την ημέρα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, στις 8/2, η ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι με τις τηλε-εξετάσεις ή είναι κατά της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
200 καθηγητές ΑΕΙ υπογράφουν ‘ΌΧΙ’ στις διαδικτυακές εξετάσεις.
Την ώρα που το δίπολο ‘καταλήψεις – διαδικτυακές εξετάσεις’ εξακολουθεί να κυριαρχεί στα ΑΕΙ της χώρας, περίπου 200 καθηγητές ΑΕΙ με πρωτοβουλία των καθηγητών Γιάνη Βαρουφάκη (ΕΚΠΑ), Νίκου Θεοχαράκη (ΕΚΠΑ), Αλεξάνδρας Κορωναίου (Πάντειο) , Γιάννη Κουζή (Πάντειο) και Σεραφείμ Σεφεριάδη (Πάντειο) ανακοίνωσαν πως αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές εξετάσεις.
Οι λόγοι που επικαλούνται είναι η αδυναμία διασφάλισης της πιστοποίησης παρεχόμενης γνώσης καθώς και ο σεβασμός στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Μέχρι χθες, είχαν συγκεντρωθεί 200 υπογραφές ενώ συνεχίζεται η διαδικασία συλλογής τους.
Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων
Με χθεσινή ανακοίνωσή της (5/2), η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει τις βίαιες επιθέσεις εναντίον προσώπων, τα οποία βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια.
Επιπλέον, εκφράζει την αντίθεσή της απέναντι στις παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και καταδικάζει εκείνες τις αναφορές και τα δημοσιεύματα, όπου όργανα ή πρόσωπα με διοικητικές θέσεις στα ΑΕΙ αντιμετωπίζονται με απαξίωση, καθώς τους καταλογίζεται από ολιγωρία έως σκοπιμότητα.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει «κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια»
Η Σύνοδος Πρυτάνεων καλεί «όλους τους εμπλεκόμενους να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων».
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν καταβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».