Tη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ατέρμονα προβλήματα» στην υποβολή των δηλώσεων.
«Με αυτή την επιστολή σας μεταφέρουμε την εικόνα όπως έρχεται από τις 51 Ενώσεις – Μέλη της Ομοσπονδίας μας για την καθημερινότητα των Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών που αγωνιούν να φέρουν εις πέρας την εργασία που τους έχει ανατεθεί. Η εικόνα θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως «σκηνικό πολέμου».
Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε έτσι από την αρχή της πανδημίας, με τις δεκάδες πλατφόρμες που δημιουργούνται κάθε μήνα με σκοπό την μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της στην κοινωνία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την ενεργειακή κρίση, ερχόμενο να προστεθεί στον ήδη επιβαρυμένο φόρτο εργασίας που έχουν να διατελέσουν τα λογιστικά γραφεία.
Οι φορολογικές δηλώσεις μπορεί να είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, αλλά στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους. Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Υπάρχουν και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία για να κάνουν τις άνωθεν αιτήσεις μόνοι τους, καταλήγοντας να διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές, κάτι το οποίο κατηγορηματικά και επανειλημμένα έχουμε τονίσει δημόσια ότι ΔΕΝ είναι ευθύνη των Λογιστών – Φοροτεχνικών, αλλά του κάθε πολίτη – φορολογούμενου, ανεξάρτητα αν οι συνάδελφοι εξυπηρετούν και αυτές τις υποθέσεις, κυρίως όμως γιατί κανένας άλλος δεν πρόκειται να βοηθήσει αυτά τα άτομα.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, δεν έχουμε μείνει ανεπηρέαστοι. Οι αναφορές συναδέλφων ανά την Ελλάδα που νοσούν αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από την ασθένεια. Γραφεία που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν κλειστά για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες. Φυσικά, όλες οι εργασίες αυτών των συναδέλφων δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν. Με το άρθρο 93 του Ν. 4764/2020, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα παράτασης υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Ακόμα όμως, και αυτή η ελλιπής διάταξη, δεν εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα σχετική ΚΥΑ.
Η πρώτη χρονιά πιλοτικής μεν, υποχρεωτικής δε, εφαρμογής των myDATA ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμα η πανδημία, βρήκε το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου απροετοίμαστο με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αναπότρεπτες καθυστερήσεις και υπέρμετρη πίεση – εκνευρισμό στους συναδέλφους που έχουν κληθεί να τα εφαρμόσουν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος στο άμεσο μέλλον για διορθώσεις.
Συνοψίζοντας και κλείνοντας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών, μαζί με την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, επαναφέρουμε και την ανάγκη για άμεση υλοποίηση ορισμένων από τα πάγια αιτήματα του κλάδου.
ΑΜΕΣΑ την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30/9. Ταυτόχρονη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.
ΑΜΕΣΑ να ρυθμιστεί το θέμα της ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού, με τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν.4764/2020, ώστε να αφορά όλες τις περιπτώσεις ασθένειας και θανάτου, και όχι μόνο από COVID-19, αλλά και να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
ΑΜΕΣΑ τον μηδενισμό των ορίων της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 με υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση».