Ένα φιλόδοξο σχέδιο εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων καταρτίζει για το 2025 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις φορολογικές υποχρεώσεις και την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται συνολικά 72.400 έλεγχοι, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, εστιάζοντας κυρίως σε υποθέσεις που αφορούν τις τελευταίες πέντε οικονομικές χρήσεις.
Έμφαση θα δοθεί σε υποθέσεις που σχετίζονται με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, καθώς και σε φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής τα τελευταία τρία χρόνια. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων ή υποεκτίμησης περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, όπου ενδέχεται να υπάρχουν παρατυπίες ή εσκεμμένες αποκρύψεις στοιχείων.
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την υλοποίηση χιλιάδων επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκδίδουν αποδείξεις και τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, θα εξεταστούν λεπτομερώς υποθέσεις που αφορούν στη φορολογία ακινήτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις, κληρονομιές και δωρεές ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των συναλλαγών.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, με τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) να αναλαμβάνουν τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ, όπως οι λεγόμενες «καρουζέλ» απάτες, όπου εμπλέκονται εξαφανισμένοι έμποροι και τριγωνικές συναλλαγές με στόχο την αποφυγή φόρων.
Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν φορολογικά έτη, χρήσεις και υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, με το 75% των ελέγχων να επικεντρώνονται σε υποθέσεις όπου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχει λήξει τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικότερα, 26.000 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες, με αυστηρά κριτήρια και σαφή προσανατολισμό σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες.
Παράλληλα, οι ΔΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογίας αναμένεται να διενεργήσουν 25.400 επιτόπιους ελέγχους, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στη διαπίστωση αν επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις, παραστατικά και αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους σε μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και κληρονομιές.
Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αναλαμβάνουν τις πλέον περίπλοκες περιπτώσεις, με 17.600 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους και 900 ειδικές έρευνες φοροδιαφυγής. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι απάτες στον ΦΠΑ, οι παράνομες τριγωνικές συναλλαγές και τα εικονικά ΑΦΜ, στοχεύοντας στις περίφημες «καρουζέλ» απάτες που προκαλούν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.
www.newmoney.gr