της Ελένης Μπότα
Την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον φετινό Αύγουστο οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα αύξηση 4,6%.
Οι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών και ειδικότερα σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (20,6%), Σωλήνες χαλκού (16,4%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Αγωγούς χάλκινους (12,1%), Θερμαντικά σώματα (7,5%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), Τούβλα (4,7%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), Πλαστικούς σωλήνες (4,1%), Ντουλάπες ξύλινες (3,5%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), Κουφώματα αλουμινίου (2,7%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), Πόρτες εσωτερικές (2,3%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%), Παρκέτα (1,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).
Αναζητείται λύση για την αύξηση των τιμών
Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κατασκευαστική αγορά, με έργα που έχουν σταματήσει και άλλα που κινδυνεύουν να μην ξεκινήσουν καν, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών, αναζητά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς οι αυξήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους σε βασικά υλικά που σχετίζονται με την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, είναι μεγάλες και έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους κατασκευής 20% με 30% ακόμη και 50%.
Ήδη μπροστά στο πρόβλημα που έχει προκύψει και συνεχώς γιγαντώνεται οι εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τον ορισμό συντελεστών αναθεώρησης.
Αν και μέχρι τώρα σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται λύσεις με τον εργοληπτικό κόσμο να έχει προτείνει μία “κεντροβαρική αύξηση” για βασικές κατηγορίες έργων (οικοδομικά, λιμενικά, οδοποιϊας κλπ).
Στον αέρα έργα
Η μεγάλη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς εργολήπτες καθώς, όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr, έργα που “χτυπήθηκαν” με εκπτώσεις 30% το προηγούμενο διάστημα και είναι προς υπογραφή δεν μπορούν να γίνουν. σε αντίθεση με έργα που η έκπτωση τους ήταν 3% ή 5% και είναι ουσιαστικά καλυμμένα έναντι της οποιαδήποτε αύξησης..
Το πρόβλημα αφορά τόσο τα δημόσια, όσο και τα ιδιωτικά έργα, ενώ εξαιρούνται εκείνα που υλοποιούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).
Δεν είναι μόνο όμως το κομμάτι των δημοσίων έργων, αλλά και η οικοδομή που πλήττεται από την αύξηση των οικοδομικών υλικών, οδηγώντας σε αύξησης του κόστους κατασκευής από 20% έως 30%.
Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς μεταφράζεται σε 200 ευρώ με 300 ευρώ επιπλέον αύξησης στην τιμή του τετραγωνικού, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς καταγράφεται περιορισμός της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα οι νέες επενδύσεις να παγώνουν και οι ανακαινίσεις κατοικιών γίνονται ακριβές, την στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ το νέο “Εξοικονομώ”, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα έχει αρχίσει να παίρνει μπροστά.
https://www.capital.gr/