Φόβοι και προβληματισμοί στο Μαξίμου – Κλίμα αβεβαιότητας – Τα πρώτα «καμπανάκια»

Τα πρώτα «καμπανάκια» ηχούν για την κυβέρνηση και ξυπνούν ανησυχίες στο πρωθυπουργικό επιτελείο για μια σειρά από «δείκτες» και παραμέτρους που, εάν λάβουν τροχιά συνεχόμενης επιδείνωσης, απειλούν να μεταφραστούν σε πολιτικό κόστος.

Η κόπωση

«Το κόστος ήταν τεράστιο, οι θυσίες μάς εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Είναι φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο» έλεγε το περασμένο φθινόπωρο ο δρ Χανς Κλούγκε, εκ των επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ηταν η πρώτη τότε αναφορά του ΠΟΥ στην εξάντληση των Ευρωπαίων από την πολύμηνη απειλή του κορωνοϊού και την επιβολή πρωτόγνωρων μέτρων περιορισμού. Τώρα είναι η αναγνώριση της κόπωσης της κοινωνίας αυτή που σε μεγάλο βαθμό «οδηγεί» τις κινήσεις της κυβέρνησης. Υπό αυτό τον «φακό» δηλαδή από τη μία αναζητείται ο συνδυασμός επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτηση της πανδημίας στους «επικίνδυνους» κατά τους επιστήμονες Φεβρουάριο και Μάρτιο και από την άλλη καλλιεργείται εμφατικά ένας ορίζοντας επόμενης μέρας, ως σήμα ελπίδας ότι πλησιάζει το «τέλος» της κρίσης. Στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τη διπλή προσπάθεια ως μία από τις λεπτές ισορροπίες των ημερών, διαπιστώνοντας πάντως ότι συχνά το «μήνυμα» δεν περνά όπως επιδιώκουν. Εξού και η επιχείρηση «πειθώ» (στη συμμόρφωση της κοινωνίας στα μέτρα, στην αποδοχή των κυβερνητικών κινήσεων κ.ο.κ.) βρίσκεται υπό διαρκή αναθεώρηση, ανάλογα με τις εξελίξεις από το περασμένο φθινόπωρο ως σήμερα.

Αντιφατικά μηνύματα

Στην ίδια κατεύθυνση διατήρησης των λεπτών ισορροπιών καθώς και της αξιοπιστίας του Μαξίμου εντάσσεται και η ανησυχία για τα αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες. Η πολυφωνία, πόσω μάλλον η… φλυαρία, εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών για όσα συμβαίνουν ή έπονται στους περιορισμούς, στην οικονομία ή στους εμβολιασμούς, προκαλούν δυσφορία στην Ηρώδου Αττικού. Οι πληροφορίες λένε ότι στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν βρίσκονται μόνο υπουργοί της πρώτης γραμμής, αλλά και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης και δεν αξιολογούνται μόνο για την ακρίβεια όσων λένε δημοσίως αλλά και για το… πόσα λένε.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, ο Πρωθυπουργός και οι εξ απορρήτων του έκριναν αναγκαίο ένα νέο επικοινωνιακό μοντέλο ως προς τη διαχείριση της κρίσης με στόχο να ελεγχθούν οι αντικρουόμενες διατυπώσεις, που έχουν δώσει κατά καιρούς μία εικόνα κυβερνητικού αποσυντονισμού συγχύζοντας τους πολίτες. «Οι συνθήκες είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες και το πρόβλημα λύνεται μόνο με στενότερη επαφή όλων με όλους…» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Σε αυτό το πλαίσιο πυκνώνουν τα ενημερωτικά σημειώματα προς τα υπουργικά γραφεία, ώστε η κυβερνητική στρατηγική να περνά προς τα έξω χωρίς ανακρίβειες που επιπλέον δίνουν πατήματα σφοδρής κριτικής στην αντιπολίτευση, ενώ θεωρείται ότι αποδίδει πλέον – αν και για πολλούς άργησε να καθιερωθεί – η τακτική των επίσημων ανακοινώσεων κάθε Παρασκευή με βάση τις επίσημες εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και χωρίς ενδιάμεσες προαναγγελίες, γεγονός που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αποδυναμώνει.

Ενδοκυβερνητικές εντάσεις

Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις, που προφανώς επιχειρείται να μένουν στο παρασκήνιο, κατά τις κλειστές συσκέψεις για τα επόμενα κυβερνητικά βήματα. Αιτήματα υπουργών και εισηγήσεις τους προς τον Πρωθυπουργό «συγκρούονται» ενόσω αυξάνονται οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορους κλάδους, οδηγώντας τελικά σε… προσωπικές «μάχες» για το ποιος θα επικρατήσει στις πρωθυπουργικές αποφάσεις. Εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου πάντως εκπέμπεται η ανάγκη για διαρκή διαβούλευση, προετοιμασία και κυρίως για ενιαία γραμμή και προσήλωση στις προτάσεις των ειδικών ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων κάθε στελέχους. Γι’ αυτό και τα σχετικά μηνύματα αποστέλλονται συχνά και στοχευμένα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είτε προσωπικά από τον Πρωθυπουργό είτε μέσω προσώπων από τον στενό πυρήνα του.

Κλίμα αβεβαιότητας

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως δείχνουν και οι τελευταίες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, είναι επίσης η καλλιέργεια θετικού κλίματος στην κοινωνία, την ώρα που οι εξελίξεις στη χώρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβαρύνουν το αίσθημα αβεβαιότητας, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση οδηγείται σε αποφάσεις που δεν ήθελε, όπως είναι το σύστημα «ακορντεόν» για την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο επιστρέφει στο μήνυμά του για «οικονομική στήριξη για όσο χρειαστεί» στους πληττόμενους, παράλληλα με τη δημιουργία μιας θετικής εικόνας για την πορεία της εμβολιαστικής Επιχείρησης «Ελευθερία», παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων. Είναι εμφανές ότι το βάρος της επόμενης μέρας θα πέσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνική ατζέντα και σε ζητήματα καθημερινότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κυρίαρχη εκτίμηση στην κυβέρνηση ότι δεν έχει χαθεί ο στόχος της ανάκαμψης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Επόμενο Άρθρο