Πώς φτιάχνουμε μούστο στο σπίτι
Διαλέγουμε άσπρα, αρωματικά σταφύλια, όπως Μοσχάτο. Τα πλένουμε, τα πιέζουμε πολύ καλά να λιώσουν σε σουρωτό και σουρώνουμε τον χυμό τους από ψιλό σουρωτήρι 3 φορές. Υπολογίζουμε ότι θα πάρουμε μισή ποσότητα ζουμί από το βάρος των σταφυλιών (π.χ. 4 κιλά ζουμί από 8 κιλά σταφύλια). Βράζουμε το ζουμί σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας συνεχώς, μέχρι να μείνει το μισό. Αυτό είναι ο μούστος. Αν συνεχίσουμε το βράσιμο και πάρουμε πάλι το μισό, αυτό που μένει είναι το πετιμέζι.
Πώς φτιάχνουμε πετιμέζι στο σπίτι
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά όσο μούστο θέλουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο 1/3 της αρχικής ποσότητας. Βάζουμε ταυτόχρονα 2 κατσαρόλες, με 5 λίτρα μούστο στην καθεμιά και φτιάχνω τουλάχιστον 3 λίτρα από το διαμαντένιο σιρόπι. Αν δεν έχουμε δικό μας μούστο, θα ζητήσουμε από οινοποιεία κοντά μας ή από γνωστό μας παντοπωλείο ή φούρνο που μπορεί να βρει και να μας προμηθεύσει. Αλλά και έτοιμο πετιμέζι βρίσκουμε πλέον σε όλα τα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, ντέλι και φούρνους.