Τα μελομακάρονα έχουν αυτό το διάστημα την τιμητική τους. Και μπορεί ήδη να έχετε δοκιμάσει από διάφορα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ωστόσο αν δεν έχετε φτιάξει ακόμη στο σπίτι, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα καθώς μετράμε επικίνδυνα αντίστροφα για τα Χριστούγεννα!
Τα καλύτερα υλικά
Μια φορά τον χρόνο φτιάχνουμε μελομακάρονα, οπότε τους αξίζουν τα καλύτερα! Μπορεί τα υλικά που χρειαζόμαστε να έχουν φτάσει στον… Θεό, αλλά τι να κάνουμε! Λόγω των εορταστικών ημερών θα πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να βάλουμε το καλό το ελαιόλαδο, ένα καλό μέλι και προσεγμένα καρύδια. Αν αυτά τα υλικά τα έχετε προμηθευτεί και από παραγωγούς που γνωρίζετε, τότε σίγουρα η ποιότητα των γλυκών σας ανεβαίνει ακόμη περισσότερο!
Καλό ζύγισμα
Μπορεί η συνταγή της γιαγιάς να γράφει «με το μάτι» ή «αλεύρι όσο πάρει» αλλά μην επαφίεστε σε αυτό, όσο τέλεια και αν έφτιαχνε τα μελομακάρονα η γιαγιά σας! Κάθε συνταγή που ακολουθείτε έχει συγκεκριμένα υλικά, μετρημένα. Το έχουμε ξαναπεί- το γνωρίζετε και εσείς καλά- τα γλυκά θέλουν σωστό ζύγισμα υλικών. Οπότε, αν δεν έχετε ζυγαριά, ήρθε η ώρα να την εντάξετε στα gadget της κουζίνας σας!
Το κοσκίνισμα
Για να έχετε τη σωστή υφή στα μελομακάρονά σας, χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του) καλής ποιότητας, όπως προείπαμε και ιδανικά κοσκινισμένο. Δεν θα σας πάρει πολλή ώρα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Αλεύρι ή σιμιγδάλι;
Εξαρτάται τη συνταγή. Αν αυτή που ακολουθείτε δεν έχει καθόλου σιμιγδάλι, τότε να υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για σιρόπιασμα.
Καλό χτύπημα στο ελαιόλαδο
Στην παλιά συνταγή της γιαγιάς μου που -όταν το μίξερ δεν υπήρχε ακόμη- έγραφε να χτυπηθεί το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη με το σύρμα για 40 λεπτά! Τώρα έχουμε μίξερ που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Ωστόσο, ένα 20λεπτάκι καλό χτύπημα το χρειάζεται! Προσοχή όμως! Μόνο λάδι και ζάχαρη, προτού βάλετε το αλεύρι! Έτσι θα γίνουν πιο τραγανά και αφράτα και θα ρουφήξουν και καλύτερα το σιρόπι στη συνέχεια!
Και λίγο σπορέλαιο
Στις παλιότερες συνταγές έγραφαν μόνο ελαιόλαδο, ωστόσο είναι καλό να το σπάσετε με λίγο σπορέλαιο. Το -καλό- ελαιόλαδο δίνει άρωμα αλλά το σπορέλαιο τα κάνει πιο αφράτα, οπότε θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα και στην υφή.
Όχι πολύ ανακάτεμα
Αφού βάλετε το αλεύρι, η ζύμη δεν θέλει πολύ ανακάτεμα. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί σεφ προτείνουν να μη χρησιμοποιήσετε καν μίξερ. Το πολύ ανακάτεμα ή το πολύ ζύμωμα θα κάνει τα μελομακάρονά μας σκληρά καθώς η ζύμη θα «ξερνάει» το λάδι που της χρειάζεται ώστε να ψηθεί σωστά και να έχουμε ένα αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα.
Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί»
Αν έχετε χρόνο και δεν έχετε βάλει την παρασκευή των μελομακάρονων εμβόλιμη ανάμεσα σε διάφορα tasks της ημέρας, είναι καλό να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί, έστω και για ένα τέταρτο. Θα έχετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα έτσι.
Το μέλωμα
Έχετε ακούσει πολλές εκδοχές για το πότε πρέπει να μελώσετε τα μελομακάρονα. Άλλωστε θυμάστε ότι η γιαγιά σας ή η γιαγιά της κολλητής σας έφτιαχνε μελομακάρονα από τις αρχές του Δεκέμβρη τουλάχιστον και κάποια δεν τα μέλωνε καν!
Ποιο είναι το σωστό; Κρύα μελομακάρονα-ζεστό σιρόπι; Ζεστά μελομακάρονα- ζεστό σιρόπι; Ζεστά μελομακάρονα- κρύο σιρόπι; Η απάντηση δεν είναι μια. Το σίγουρο είναι ότι τα μελομακάρονα και το σιρόπι δεν πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία. Είτε κρύα μελομακάρονα-ζεστό σιρόπι (αν έχετε έτοιμα τα μελομακάρονα και τα σιροπιάζετε σταδιακά, όπως έκανε η γιαγιά σας) είτε ζεστά μελομακάρονα-κρύο σιρόπι.