Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές παραγόντων των ομάδων της Γ’ Εθνικής και του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που τοποθετούνται κατά της έναρξης των πρωταθλημάτων, τουλάχιστον με τους όρους που ίσχυαν πριν, δηλαδή άδεια γήπεδα και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση. Το τελευταίο διάστημα, στη γειτονική Αχαία, οι άνθρωποι της Θύελλας Πατρών, του Διαγόρα, του Παναιγιαλείου και της Αχαϊκής έχουν έρθει σε επαφή, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, όταν αρθεί το lockdown και θα ξεκαθαρίσει κάπως έστω η κατάσταση.
Πάντως, η επιθυμία που υπάρχει στους κόλπους των ομάδων είναι να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Και πώς θα γίνει κάτι τέτοιο; Παίζοντας Τετάρτη – Κυριακή μέχρι το τέλος; Και τα έξοδα;
«Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα. Πώς θα μας βάλουν να παίξουμε Τετάρτη – Κυριακή; Δηλαδή θα θέλουμε 3.000 ευρώ την εβδομάδα. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Κατανοούμε τις ανάγκες των προπονητών και ποδοσφαιριστών, αλλά δεν μπορούμε να τους συντηρήσουμε. Ας το κάνει η Πολιτεία, όπως κάνει και με άλλους εργαζόμενους», λέει ο παράγοντας της Θύελλας Πατρών, Δημήτρης Θανόπουλος και μαζί του συντάσσονται οι περισσότεροι. Επίσης, προσθέτει: «Τα πράγματα δεν είναι τόσα απλά. Εχουμε τεράστια ευθύνη έναντι των ποδοσφαιριστών και των οικογενειών τους. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε χωρίς κόσμο και χωρίς χορηγούς. Αν μας χρηματοδοτήσει η Πολιτεία, τότε αλλάζει το πράγμα».
ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ
Αν προσπαθούσε κάποιος να κωδικοποιήσει τα ζητήματα που θέτουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, θα ήταν τα εξής:
1. Η τεράστια ευθύνη έναντι των ποδοσφαιριστών και των οικογενειών από υγειονομικής πλευράς και σε σχέση με την πανδημία.
2. Η απουσία του κόσμου από τα γήπεδα και η απαίτηση έστω να υπάρχει ένα ποσοστό φιλάθλων.
3. Η άμεση μείωση των εξόδων διαιτησίας και παραβόλων
4. Η οικονομική ενίσχυση από Πολιτεία – ΕΠΟ στα σωματεία. Το ποσό των 2.500 ευρώ που ενδεχομένως να δοθεί είναι ψίχουλα μπροστά στο ποσό των 100.000 ευρώ που αναγκάζεται να ξοδέψει μία ομάδα Γ’ Εθνικής.
5. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, οπότε δεν υπάρχουν χορηγίες.
6. Η απαίτηση να παίρνουν ποσοστό από τις στοιχηματικές εταιρείες από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται στα κουπόνια τους.
7. Η εξωπραγματική απόφαση (αν ληφθεί) να δίνουν αγώνες Κυριακή – Τετάρτη, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν και τα μεροκάματα των ποδοσφαιριστών που εργάζονται.
ΙΣΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ … ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ
Ο Δημήτρης Θανόπουλος λέει ότι «εμείς δεν θα συντηρήσουμε το σύστημά τους», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, αυτό ακριβώς κάνουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής. Συντηρούν το σύστημά τους και χρηματοδοτούν την ΕΠΟ με «χλιαρές» διαμαρτυρίες κατά καιρούς και όχι σε οργανωμένη βάση. Ίσως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καθώς φέτος με όλο αυτό που συμβαίνει, είναι η μεγάλη ευκαιρία. «Ας φύγει η σεζόν και ας καθίσουν να σχεδιάσουν το μέλλον της Κατηγορίας. Είναι ευκαιρία. Να ξέρουμε ότι για τα επόμενα 10 χρόνια θα ισχύει κάτι συγκεκριμένα. Οχι μία έτσι και μία αλλιώς», συμπληρώνει ο παράγοντας της Θύελλας.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ
Η νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της ΕΠΟ, έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει πολλά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής τα επόμενα χρόνια. Σε πρώτη φάση να μειωθούν οι Ομιλοι σε έξι τη μεθεπόμενη σεζόν και σε τέσσερις μετά από τρία χρόνια. Κι όποιος μπορεί, θα παίζει. Απόλυτα σωστό κατά τη γνώμη μας, με τη διαφορά ότι τα ίδια πράγματα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, όμως δεν έγινε τίποτα. Μακάρι τώρα να είναι διαφορετικά. Ετσι κι αλλιώς, δεν πάει άλλο. Οι ίδιες οι συνθήκες θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές το ποδόσφαιρό μας. Επίσης, μονόδρομος είναι – όπως όλα δείχνουν – η κατάργηση της Football League. Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς και είναι τουλάχιστον ανόητο να συνεχίσει να γίνεται και την επόμενη σεζόν. Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί την πιο κατάλληλη ευκαιρία να εξαφανίσει την FL, προκειμένου επιτέλους να μπει το ποδόσφαιρο σε μία τάξη. Να σηκώσει το βάρος που μπορεί και όχι αυτό που του φορτώνουν για προεκλογικούς λόγους και άλλα συμφέροντα.
«ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΤΕΣΤ;»
Η κατάσταση με τη Γ’ Εθνική είναι η ίδια σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος του Αετού Oρφανού, Νίκος Λαμπίδης (η ομάδα του είναι πρώτη στον 1ο Ομιλο) στην εφημερίδα «Αθλητική Πρωινή»: «Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα είναι χαρά μας να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Εγώ προσωπικά λατρεύω το ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση της Γ` Εθνικής. Μακάρι να βγω ψεύτης και να παίξουμε μπάλα. Εχουμε δώσει και εμείς αρκετά χρήματα στην ομάδα. Οι παίκτες του Αετού έχουν πάρει προκαταβολές και είναι πληρωμένοι μέχρι τον Οκτώβριο που παίξαμε μπάλα. Από εκεί και πέρα όποιος ποδοσφαιριστής θέλει να μείνει στην ομάδα θα μείνει βάσει της συμφωνίας που είχαμε για τη φετινή σεζόν. Οποιος θέλει να φύγει επιστρέφει την προκαταβολή, κρατάει τα χρήματα που τα δούλεψε στην ομάδα και φεύγει. Δύσκολα να αλλάξουν τα δεδομένα. Μιλάω με ανθρώπους που είναι στην ΕΠΟ. Τώρα έχει εκλογές στην ΕΠΟ και δεν ξέρει κανείς τίποτα. Είναι όλα στον αέρα προς το παρόν. Αν μας πουν να παίξουμε τον Φεβρουάριο, δεν θα χρειαστεί η ομάδα να κάνει μια προετοιμασία δυο τρεις εβδομάδες; Δεν είναι σωστό να κάνουν μόνο τον πρώτο γύρο όπως ακούστηκε από μερικούς. Πώς θα πληρώνουμε τα έξοδα των τεστ; Είναι ένα μεγάλο έξοδο σε κάθε παιχνίδι. Θα μειωθεί το εξοδολόγιο της διαιτησίας; Θα έχουμε κόσμο στα γήπεδα; Όλα αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο». Αρα, λοιπόν, όλοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι τις αρχές του χρόνου προκειμένου να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση, ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
(Πηγή: Εφημ. Πελοπόννησος – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)
Την άποψή του για αυτό που μπορεί να γίνει από δω και πέρα σχετικά με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κατέθεσε ο πρόεδρος του Ηλειακού Βαρθολομιού, Βαγγέλης Γεωργιόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε στο Ilia.news.gr ότι καλύτερη λύση με τις υπάρχουσες συνθήκες, θα ήταν η ακύρωση της σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Ο Ηλειακός Βαρθολομιού βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σχέση με πολλές ομάδες. Εμείς βρισκόμαστε ένα μήνα μπροστά στις πληρωμές. Κατά συνέπεια, είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα θέλαμε να παίξουμε και να συνεχιστεί το Πρωτάθλημα. Δυστυχώς όμως, τα γεγονότα δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Δυστυχώς δεν βλέπω να συνεχίζονται τα πρωταθλήματα. Δείτε τι λένε. Θα ξεκινήσουμε τον Γενάρη. Και ρωτάω εγώ. Πώς θα μπορέσουν τα σωματεία να κάνουν τεστ. Θα αντέξουν οικονομικά; Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αυτό που λέω. Ούτε για εμάς, οι οποίοι χαλάσαμε κάποια χρήματα το καλοκαίρι για να οργανώσουμε την ομάδα. Μας έφυγαν λεφτά και δεν είδαμε να μπορούμε ούτε να παίξουμε. Πόσο μάλλον να είχαμε και μια πορεία την οποία πιστεύω ότι ο Ηλειακός Βαρθολομιού θα την είχε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε όλες τις ομάδες χορηγίες, τις οποίες δεν μπορούν αύριο να πάνε να τις εισπράξουν. Η τοπική οικονομία βουλιάζει. Πώς θα μπορέσουν να στηριχθούν οι ομάδες. Πώς θα αντέξουν οικονομικά οι παράγοντες; Να παίζουν οι ομάδες Κυριακή-Τετάρτη. Πώς θα αντέξουν οι παίκτες; Επαρκούν τα ρόστερ; Και έπειτα πώς μια ομάδα Γ΄ Εθνικής θα μπορέσει να πληρώνει 1.500 ευρώ την εβδομάδα για διαιτησία, αν υποχρεούται να κάνει και τεστ. Γι’ αυτό τελικά πιστεύω ότι στο τέλος θα ακυρωθεί η σεζόν, τουλάχιστον για τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι και η καλύτερη λύση, καθώς τα προβλήματα που θα προκύψουν, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχει δημιουργήσει η τωρινή διακοπή. Να ακυρωθούν τα πρωταθλήματα και τη νέα σεζόν να παίξουμε ξανά από την αρχή, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε εκ νέου παράβολα».
Σε ερώτηση για το αν είναι δίκαιο για κάποιες ομάδες οι οποίες έχουν πληρώσει κάποια χρήματα, έχουν πάρει παίκτες, να χάσουν αυτά τα λεφτά επειδή ακυρώνεται η σεζόν, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος απάντησε: «Σίγουρα δεν είναι δίκαιο. Όμως ακόμα και να συνεχιστεί η σεζόν, κάποιες ομάδες δεν θα αντέξουν οικονομικά και θα αποσυρθούν. Η πλειοψηφία θα έλεγα. Ούτε γι’ αυτές τις ομάδες θα ήταν δίκαιο. Θα μπορούσε ωστόσο η κάθε διοργανώτρια, να καλέσει τις ομάδες, να μιλήσει μαζί τους. Να τις ρωτήσει ποιες ενδιαφέρονται να ανέβουν κατηγορία. Δεν ξέρω αν θα έβρισκε πολλές. Αν κάποια ομάδα ενδιαφέρεται να ανέβει κατηγορία, ας την ανεβάσουν. Το ξέρω ότι ακούγεται παράξενο, αλλά με όλα αυτά που έχουν συμβεί, με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι παγκόσμιο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μιλάμε για νορμάλ συνθήκες και συνηθισμένες καταστάσεις»…
- (Όλα αυτά την ώρα, που εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι έχουν καταντήσει και σε αυτές τις κατηγορίες, ή ειδικότερα ΣΕ ΑΥΤΕΣ) το ποδόσφαιρο ως την απόλυτη εισπρακτική μηχανή! Και δεν …κόβουν πουθενά και με τίποτα, όχι με μνημόνια και πανδημίες, αλλά ούτε με το …σύμπαν όλο! Μόνο η …εισπρακτική μηχανή του βελτιώνεται, κι όλα τα άλλα ούτε καν στάσιμα δε μένουν, αλλά χειροτερεύουν όλο και περισσότερο κιόλας!)…