Ξεκίνησε η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα από τους γαλακτοβιομήχανους. Αυτό φέρνει μια τάση στην αγορά ενόψει των νέων ετήσιων συμβολαίων που θα υπογράψουν οι μεγάλες μονάδες και συνεταιρισμοί το ερχόμενο καλοκαίρι.
Παρά το ρεκόρ εξαγωγών που έκανε η φέτα το 2022 άρχισαν να «πιέζονται» προς τα κάτω οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 388 εκατομμυρίων που είχαν το 2019.
Αν και οι εξαγωγές στην φέτα είναι αυτές που δίνουν τον τόνο και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες τιμές, οι γαλακτοβιομήχανοι επικαλούνται μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης για να στηρίξουν τις πιέσεις που ασκούν στους κτηνοτρόφους για πτώση τιμής.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, που διαθέτει οργανωμένη εκτροφή αιγοπροβάτων, «το κόστος παραγωγής γάλακτος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι αιγοπροβατοτρόφοι συνεχίζουν να πληρώνουν διπλάσιο ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν.
Επίσης οι τιμές των ζωοτροφών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα τριφύλια δεν άφησε ο καιρός να κάνουμε συγκομιδή αλλά οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα. Το καλαμπόκι που έχουν οι έμποροι στις αποθήκες τους δεν πρόκειται να το πουλήσουν φτηνότερα από όσο το αγόρασαν. Οι τιμές στις ζωοτροφές αν θα πέσουν αυτό θα γίνει μετά τα αλώνια. Μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι που έχουν σταυλισμένα ζώα θα πρέπει να αγοράζουν με ακριβές τιμές.
Από την πλευρά τους οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν ξεκινήσει να μειώνουν την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα κατά 3 έως 5 λεπτά το κιλό. Επίσης σε όσους δεν δέχονται την μείωση τιμής τους καθυστερούν την πληρωμή. Έτσι ενώ έκαναν πληρωμή κάθε μήνα (στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα) τώρα θέλουν να πληρώνουν κάθε δύο μήνες. Αυτη η καθυστέρηση είναι ουσιαστικά μια οικονομική εξόντωση για τους κτηνοτρόφους.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που δεν υπάρχει γάλα στην αγορά. Οι ποσότητες γάλακτος είναι μειωμένες φέτος συγκριτικά με πέρυσι. Από την άλλη η ζήτηση είναι αυξημένη, αφού να σκεφτείτε ότι έρχονται κάθε μέρα να πάρουν γάλα αντί για μέρα παρά μέρα. Επίσης γνωρίζω ότι έχουν κλείσει συμβόλαια για εξαγωγές φέτας μέχρι το 2025. Δηλαδή αν και μιλάμε για λιγότερες ποσότητες και αυξημένη ζήτηση την ίδια στιγμή ζητάνε μείωση τιμών από τους παραγωγούς, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου και σε αφανισμό των κοπαδιών στην χώρα μας»
agrotypos.gr