Νέα πολιτική – και όχι μόνο – κρίση αντιμετωπίζει η Γαλλία, οι επιπτώσεις της οποίας τρομάζουν την Ευρώπη αφού η δεύτερη οικονομία της «Γηραιάς Ηπείρου» είδε τη νεαρή κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ να καταρρέει μετά την πρόταση δυσπιστίας που υπερψηφίστηκε χθες Τετάρτη.
Μετά από μια ταραχώδη συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε μετά από τρεις μήνες αφού 331 από τους 577 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της Αριστεράς.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, εκλεκτός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία, μόλις παραιτηθεί και επισήμως (στις 11:00 η ώρα Ελλάδας σήμερα Πέμπτη) θα γραφτεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της σύγχρονης γαλλικής δημοκρατίας.
Από το 1962 και μετά και την κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού, ποτέ άλλοτε δεν είχε υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας. Τότε πρόεδρος ήταν ο Σαρλ Ντε Γκωλ.
Ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται και πάλι στα σχοινιά αφού δεν έχει εύκολη επιλογή σχετικά με τον αντικαταστάτη του Μπαρνιέ. Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του βασικού κόμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, έκανε την παρακάτω χαρακτηριστική δήλωση για τον Μακρόν: «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό, ζήτησε από τον Μακρόν να παραιτηθεί και να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Οι επιλογές που (δεν) έχει ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ωστόσο δεν έχει εύκολη επιλογή σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στη Γαλλία.
Αρκετές πηγές που μίλησαν στο AFP λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα διορίσει άμεσα τον νέο πρωθυπουργό.
Πηγή προσκείμενη στον Μακρόν δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συνήθως έπαιρνε τον χρόνο του για να διορίσει πρωθυπουργούς σε προηγούμενες περιπτώσεις, τώρα δεν έχει «άλλη επιλογή» από το να το πράξει εντός 24 ωρών.
Σύμφωνα με το Reuters, πρόθεση του Μακρόν είναι να έχει διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός μέχρι το Σάββατο, όταν ηγέτες από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρωθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον Μπαρνιέ;
Το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό του Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος είναι ο νυν υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.
Ένα άλλο σενάριο, που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό λόγω των προηγούμενων πολιτικών επιλογών του Μακρόν, είναι να επιλέξει πρωθυπουργό από τον χώρο της Αριστεράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, που δεν έθεσε θέμα παραίτησης του Γάλλου προέδρου, κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τη φωνή των πολιτών και να διορίσει πρωθυπουργό από τους κόλπους της Αριστεράς.
Το τρίτο σενάριο είναι ο Μακρόν να πάει σε μια επιλογή «Μπαρνιέ νούμερο 2». Ωστόσο, αυτό δεν θα μπορέσει να του λύσει το πρόβλημα και η νέα κυβέρνηση θα είναι το ίδιο ευάλωτη με αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ που κατέρρευσε σε χρόνο ρεκόρ.
Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς και αυτή να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτησή του.
Η ίδια δήλωσε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό που θα διορίσει ο Μακρόν να φέρει προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό που θα είναι αποδεκτός από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Η δαμόκλειος σπάθη του προϋπολογισμού του 2025
Το The Conversation γράφει ότι για την ώρα ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Η Γαλλία θα πορευτεί με τον προϋπολογισμό του 2024, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.
Όμως, καθώς η Γαλλία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχει ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3%. Αυτή τη στιγμή, υπερβαίνει το 5%.
Όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί, θα αντιμετωπίσει τεράστια πίεση να μειώσει το έλλειμμα που έχει αυξηθεί μετά την πανδημία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως βραδύτερη ανάπτυξη.
Η Γαλλία τώρα, τονίζει ο ίδιος ιστότοπος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια όταν θα δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να χρηματοδοτήσει το εθνικό της χρέος.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων θα κατευθυνθούν προς την αναχρηματοδότηση του χρέους, αντί να χρησιμοποιηθούν για αυτό που οι Γάλλοι θεωρούν ως τις πραγματικές προτεραιότητες: την κρίση του κόστους ζωής, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση και άλλες βασικές υπηρεσίες.