45′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35′
Υλικά
Μερίδες: 8
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γαλλική κρεμμυδόσουπα, ξεκινάμε ρίχνοντας το λάδι στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ιδανικά θερμομετρώντας μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 160°C.
- Προσθέτουμε τα μισά κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν βαθύ καστανό χρώμα – δεν τηγανίζονται ακριβώς, μαλακώνουν, μελώνουν και γίνονται κονφί.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα, για να στραγγίξουν. Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύουμε στο ίδιο λάδι τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα στραγγίζουμε και αυτά.
- Δένουμε σε ένα ματσάκι τη δάφνη με τα κλωνάρια θυμάρι και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό τουλπανάκι.
- Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τους δύο ζωμούς, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ξίδι και το τουλπάνι με τα μυρωδικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε τη σούπα σε ατομικά μπολάκια, κατά προτίμηση πυρίμαχα, π.χ. γιουβετσάκια.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία.
- Μοιράζουμε το τριμμένο τυρί στις φέτες ψωμιού και στερεώνουμε τις φέτες στα μπολ με τη σούπα.
- Τα ακουμπάμε στη σχάρα και ψήνουμε για 2-4 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει. Βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο και σερβίρουμε.
gastronomos.gr