Σύμφωνη να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Μάιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε η Χαμάς την Κυριακή (11/8), με σκοπό να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος με «περισσότερες διαπραγματεύσεις.
Η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε τις χώρες που μεσολαβούν να «παρουσιάσουν οδικό χάρτη» για την «εφαρμογή» του σχεδίου, στη βάση της παρουσίασής του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αντί του να γίνουν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» ούτε να παρουσιαστούν «νέες προτάσεις».
Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν
Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.
Παράλληλα προβλέπει την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.
Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει, η Χαμάς δεν έχει απαντήσει, μέχρι στιγμής.
Κατάπαυση του πυρός χωρίς καθυστέρηση ζητούν Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο
Ενώ η κατάσταση στον πολιορκημένο θύλακα παραμένει δραματική, εντείνονται διεθνώς οι πιέσεις στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.
Η Γαλλία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν την Δευτέρα (12/8) πως «δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμιά επιπλέον καθυστέρηση» στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας «το Ιράν και τους συμμάχους του» εναντίον οποιασδήποτε «νέας κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.
«Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και όλοι οι όμηροι, που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, πρέπει να απελευθερωθούν», υποστηρίζουν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωσή τους, επαναλαμβάνοντας την έκκληση των ομολόγων τους των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και το Κατάρ «για την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων».
«Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί πια να υπάρξει καμιά επιπλέον προθεσμία», προσθέτουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση των εντάσεων στην περιοχή».