Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ηλιδας κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα:
“Ανήκω σ’ αυτούς που οραματίστηκαν μια Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική, αποκεντρωμένη, που θα κατάφερνε να θεραπεύσει τον πελατειακό συγκεντρωτισμό που κατέστρεψε τη χώρα. Ανήκω σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν μέσα από την αυτοδιοίκηση για την αποκέντρωση. Και για μια αποκεντρωμένη Ελλάδα και στην Παιδεία. Να γίνουν τμήματα και Σχολές, εκεί όπου οι ανθρώπινοι και φυσικοί πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση της Χώρας σε Περιφερειακό επίπεδο.
Δεν το είδαμε αυτό. Σε ότι αφορά την Ηλεία για πρώτη φορά το 2002 με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο νομός μας απέκτησε τέσσερα τμήματα ΤΕΙ. Το πρώτο τμήμα στην πόλη μου την Αμαλιάδα, ήταν ένα ΤΕΙ Πληροφορικής, όταν εμείς επί χρόνια ζητούσαμε μια Σχολή Γεωπονίας για να δημιουργήσουμε μια ώσμωση μεταξύ της καινοτομίας και της έρευνας που φέρνει η Ανώτατη Εκπαίδευση και της παραγωγικής διαδικασίας. Το 2012, με … νέες μελέτες, το ΤΕΙ Πατρών κατάργησε το τμήμα Πληροφορικής και στη θέση του ίδρυσε αυτό που ζητούσαμε, μια Σχολή Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα. Δηλαδή η Σχολή Γεωπονίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε έδρα την πόλη μας.
Και τι γίνεται σήμερα; Σήμερα βλέπουμε μια Δυτική Ελλάδα με την Ηλεία ξεχασμένη και απομονωμένη. Βλέπουμε την Ελλάδα να σταματάει στην Πάτρα. Βλέπουμε να κυβερνάει ακόμα ο μπάρμπας απ’ την Κορώνη. Η απόφαση για τη μετακίνηση του τμήματος δεν είναι απόφαση Κεραμέως. Είναι απόφαση Μητσοτάκη. Είναι το … πείραμα πάνω στο «πειραματόζωο που λέγεται Ηλεία» που θα δείξει τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Θα είναι δε τόσο σκληρή η εφαρμογή του πειράματος που θα κάνει όλους να πιστέψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε. Να πιστέψουν πως «αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει».
Θα σας πω όμως πως υπήρχε ακόμα ένας «μπάρμπας στην Κορώνη» της δικής σας Κυβέρνησης, που λέγονταν κύριος Βαρεμένος. Αυτός ήταν που έφτιαξε την αρχική μελέτη για να αλλάξει έδρα η σχολή της Γεωπονίας και από την Αμαλιάδα να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι. Με τμήματα αλληλοεπικαλυπτόμενα – άρα μη βιώσιμα – στην ίδια Περιφέρεια. Άρα η λειτουργία του Τμήματος της Αμαλιάδας ναρκοθετήθηκε με το «νόμο Γαβρόγλου».
Αυτό που εμείς τώρα ζητάμε είναι το αυτονόητο. Να παραμείνει το Τμήμα της πόλης μας με την κατεύθυνση της Φυτικής Παραγωγής, μια και η Ηλεία παράγει το 50% των αγροτικών προϊόντων όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Μεσολόγγι να παραμείνουν τα τμήματα της Ζωικής Παραγωγής μαζί με της Ιχθυοκαλλιέργειας.
Αυτά είναι που δικαιούται αυτός ο κόσμος και αυτός ο ταλαίπωρος λαός ενός νομού που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, που στα νοσοκομεία του κάτω από άθλιες και ντροπιαστικές συνθήκες δουλεύει ΕΝΑΣ παθολόγος! Που είναι τόσα χρόνια χωρίς δρόμο, χωρίς αεροδρόμιο, ξεκομμένος από την υπόλοιπη χώρα και την ανάπτυξη.
Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε, επειδή μόνο έτσι θα γίνει ανατροπή. Μήπως οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογίας μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Αυτά που λέμε είναι η αλήθεια, χωρίς τοπικισμούς ή άλλα ελατήρια. Και γι’ αυτά μας κρίνει και θα μας κρίνει ο λαός”.