Σε ηλικία 84 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έδινε μάχη εδώ και έναν χρόνο με τον καρκίνο, και στις 5 Μαΐου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα».
Η ανακοίνωση της οικογένειάς του
Από την οικογένεια του Γιάννη Μαρκοπούλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων».
Σε ό,τι αφορά την κηδεία, αναφέρεται πως λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σε επόμενη ανακοίνωση.
Ήταν, αναμφισβήτητα, ένας από τους τελευταίους της γενιάς των μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό μουσικό τοπίο, άνοιξε νέους δρόμους, εισάγοντας μια καινούργια μουσική «γλώσσα», ένα ρηξικέλευθο κίνημα, που βασίστηκε στο σύνθημα «Επιστροφή στις ρίζες». «Πάντρεψε» αριστοτεχνικά τον παραδοσιακό ήχο με τον κλασικό και τον σύγχρονο, τη λύρα, το κανονάκι και το σαντούρι με το πιάνο και το βιολί. Κατάφερε να συμπυκνώσει στη μουσική του όλη την Ελλάδα, να εκφράσει το παρελθόν και το παρόν της αλλά και να οραματιστεί το μέλλον της μέσα από αθάνατα τραγούδια, ορχηστρικά έργα, όπερες, ορατόρια, μελωδίες για το θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο κορυφαίος δημιουργός, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών -σήμερα Σάββατο 10 Ιουνίου του 2023-, έχοντας δώσει σκληρή και γενναία μάχη με τον καρκίνο, ταξιδεύει πλέον «Πέρα από τη θάλασσα» αφήνοντας πίσω τα «Μαλαματένια λόγια» του αλλά και τα «Χίλια μύρια κύματα» από τα οποία πέρασε στην μεγαλειώδη μουσική διαδρομή του, η οποία ξεπέρασε τον μισό αιώνα. Μια διαδρομή στη διάρκεια της οποίας καινοτόμησε μουσικά, «συνομίλησε» με σπουδαίους ποιητές, τον Σολωμό, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τραγουδήθηκε από μεγάλους ερμηνευτές διαφορετικών γενεών, από τον Ξυλούρη, τη Μοσχολιού, τον Νταλάρα και την Αλεξίου, μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Γιάννη Χαρούλη και τη Νατάσσα Μποφίλιου και ταξίδεψε την ελληνική μουσική στα πέρατα της κόσμου με μια δύναμη ασίγαστη, εκρηκτική, παθιασμένη, όμοια με εκείνη που ο ίδιος έβγαζε επί σκηνής όταν διεύθυνε το πομπώδες «Ζάβαρα κάτρα νέμια».
Τα πρώτα βήματα και η μελοποιημένη ποίηση
Η πορεία της ζωής του Γιάννη Μαρκόπουλου ξεκινά το 1939, από το Ηράκλειο της Κρήτης. Στον πλούσιο σε μουσική παράδοση αυτό τόπο θα αποκτήσει τα πρώτα του ακούσματα τα οποία θα εμπλουτίσει, πολύ νωρίς, με τους συμφωνικούς ήχους που άκουγε στο ραδιόφωνο αλλά και τους ρυθμούς της γειτονικής Αιγύπτου. Η μουσική μιλούσε στην ψυχή του, από πολύ μικρή ηλικία, τον συγκινούσε, τον συγκλόνιζε. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ήταν μόλις 12 ετών όταν εμπνεύστηκε τη μελωδία για τα «Παραπονεμένα Λόγια» αλλά και ότι την πρώτη φορά που άκουσε στο ραδιόφωνο το Κονσέρτο σε Λα Ματζόρε του Μότσαρτ, παιγμένο με το βιολί του Τζάσα Χάιφετζ, λιποθύμησε από την συγκίνηση! Ήταν γεννημένος μουσικός!
Λαμβάνει τις πρώτες μουσικές του γνώσεις στο Ωδείο της Ιεράπετρας όπου μαθαίνει να παίζει δύο εκ διαμέτρου αντίθετα όργανα, βιολί και κλαρίνο, ενώ εντάσσεται και στους κόλπους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της περιοχής. Λίγα χρόνια αργότερα βρίσκεται στα έδρανα του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου -δεν θα πάρει ποτέ πτυχίο- παράλληλα όμως συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του, στο Ωδείο Αθηνών, δίπλα σε αξιόλογους δασκάλους.
Είναι τότε που ξεκινά να συνθέτει τα πρώτα του έργα. Παρθενικό συνθετικό του δημιούργημα είναι οι «Μικρές Αφροδίτες», η μουσική από την ομώνυμη του ταινία του Νίκου Κούνδουρου η οποία, μάλιστα, θα βραβευτεί το 1963 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Κούνδρουρος ήταν εκείνος που τον σύστησε στις καλλιτεχνικές παρέες της εποχής, στον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Λεοντή, τον Λοίζο. Στη συνέχεια θα γράψει μουσική για τα χοροδράματα «Θησέας», «Χιροσίμα» και « Τρία σκίτσα για χορό».
Το 1967 η στέρηση της εθνικής ελευθερίας από την Χούντα των Συνταγματαρχών οδηγεί τα βήματά του μακριά από την πατρίδα, στο Λονδίνο. Στην αγγλική πρωτεύουσα, διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες και αναβαθμίζει την συνθετική τεχνική του. Έρχεται σε επαφή με τους πρωτοπόρους Έλληνες συνθέτες Ιάνη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου, εξοικειώνεται με τις νέες μουσικές τάσεις.
https://www.protothema.gr/