Μπορεί η χθεσινή παρότρυνση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Γιάννη Γιώτη προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, να έπεσε στο κενό, ωστόσο κατέδειξε πως οι πιέσεις για την εφαρμογή του λεγόμενου «ισπανικού μοντέλου» θα συνεχιστούν.
Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν αφενός η προσωπική δέσμευση του κ. Γιώτη πως «αν υπάρξει μείωση του ΦΠΑ αυτή θα περάσει στον καταναλωτή», αφετέρου η αναφορά του πως η έκρηξη τιμών – και στα τρόφιμα- πυροδοτήθηκε από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. «Μόνο για το κόστος πρώτων υλών και συσκευασιών η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής», τόνισε.
Το ισπανικό μοντέλο με το ΦΠΑ
Αλλά ποιο είναι το ισπανικό μοντέλο που η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ζητεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα; Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και μείωσε το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως αν γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας θα προκύψει δημοσιονομικό έλλειμα 3,5 δισ. ευρώ. Έχει δε τονισθεί σε όλους του τόνους πως ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ δεν θα περνούσε στην τσέπη του καταναλωτή.
Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως η κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα, από 2.200 ευρώ το 2009 σήμερα έχει πέσει στα 1.500 ευρώ. Και δύσκολα θα ανακάμψει όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ακρίβεια.
dikaiologitika.gr