Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου και μαζί η Οικολογική Κίνηση Πάτρας εκπέμπουν, για μια ακόμα φορά, SOS. Και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για άμεση απειλή εξαφάνισης της λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, που τα τελευταία χρόνια «δέχεται» το ισχυρό πλήγμα της κλιματικής κρίσης.
Με βάση στοιχεία που παρουσιάζει η Μονάδα…«η διάβρωση που έχει υποστεί η λιμνοθάλασσα, έχει επιφέρει εμφανή και σαφή μείωση της έκτασής της από 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μόλις 4, κάτι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.
Ο Θωμάς Κουτρούμπας, της ΟΙΚΙΠΑ, ήταν πολύ απογοητευμένος : «Δυστυχώς, περιμένουμε εδώ και μήνες μία απάντηση από την Περιφέρεια για το θέμα της λιμνοθάλασσας κι ακόμα τίποτα. Είχαν δεσμευθεί ότι θα έδιναν άμεσα μια απάντηση αν μπορεί και δικαιούται η Τεχνική Υπηρεσία τους να αναλάβει τη μελέτη, αλλά μας ξέχασαν. Και η λιμνοθάλασσα οδεύει ολοταχώς προς καταστροφή».
Κι από κοντά οι δυσοίωνες προβλέψεις των υπευθύνων της Μονάδας (η οποία αποτελεί διάδοχο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, εδρεύει στον Λάππα Αχαΐας και υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση του ΟΦΥΠΕΚΑ): «H συνεχής διάβρωση της αμμολωρίδας που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι από τη θάλασσα, έπληξε τη λουρονησίδα που είχε ως αποτέλεσμα τη διάρρηξή της. Αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή της».
Ο κ. Κουτρούμπας το λέει ακόμα πιο ωμά: «Το καλοκαίρι, λόγω συνθηκών, ηρεμεί η κατάσταση. Αλλά θα με θυμηθείτε: το χειμώνα θα σπάσει η λουρονησίδα και η λιμνοθάλασσα θα ενωθεί με τη θάλασσα. Κοινώς, θα χαθεί… Ολοι στην περιοχή γνώριζαν και γνωρίζουν πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, αλλά θυμούνται ν’ αναφερθούν σ’ αυτό μια-δυο φορές τον χρόνο».
Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου αποτελεί Οικότοπο Προτεραιότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και περιλαμβάνεται στους 11 προστατευόμενους υγροβιότοπους της χώρας. Εκτός από στη σύμβαση Ραμσάρ, έχει ενταχτεί και στους σημαντικούς βιότοπους, στο δίκτυο Natura 2000.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΕΝΤΖΑ
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, εκφράζοντας την ανησυχία του. «Αυτή τη στιγμή η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου κινδυνεύει με εξαφάνιση. Είναι αναγκαίο να πάρουμε άμεσα κάποιες αποφάσεις», εξήγησε ο κ. Λέντζας που πρόσφατα είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και τους προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τόνισε: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό. Εμείς ως δήμος δεν διαθέτουμε μια τόσο πολυπληθή και εξειδικευμένη Τεχνική Υπηρεσία που θα μπορούσε να επωμιστεί ένα τέτοιο έργο, αλλά παρόλα αυτά, θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να τρέξουν κάποιες μελέτες και να βοηθήσουμε. Αν ήταν καθαρά στο χέρι μας, θα το ‘χαμε κάνει ήδη, γιατί είναι ο τόπος μας, μας πονάει… Ηδη ως δήμος έχουμε εκπονήσει και καταθέσει στο υπουργείο μελέτη επίπτωσης των περιβαλλοντολογικών όρων ενώ έχουμε κάνει και μελέτη βιωσιμότητας της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου. Πρέπει σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ να γίνει μια προγραμματική σύμβαση έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα μάστερ πλαν».