Οι Γορτύνιοι της Ηλείας παρακολουθούμε με αγωνία και έντονη ανησυχία την εξέλιξη της, αριστοτεχνικά, οργανωμένης μεθόδευσης κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων Πύργου και Αμαλιάδας ώστε να μείνει η Ηλεία έξω από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της Πελοποννήσου και όλης της Χώρας.
Δηλώνουμε ότι συμπαριστάμεθα ολόψυχα στον αγώνα που διεξάγουν οι τοπικοί παράγοντες να μην υλοποιηθεί η προσπάθεια αυτή και βυθισθεί η Ηλεία στον σκοταδισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση, πράγμα που δεν αρμόζει στον ευγενή και υπερήφανο λαό της Ηλείας, που έχει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, παγκοσμίου εμβέλειας (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Επικούρειο Απόλλωνα και λοιπά).
Για να μάθουν όλοι οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας και όσοι, εκ των αρχόντων του Νομού, της Περιφέρειας, των Πολιτικών μας και του Υπουργείου Παιδείας, ακόμα, το αγνοούν, παραθέτουμε κατωτέρω συνοπτικούς πίνακες των Σχολών και Τμημάτων, που ιδρύθηκαν στις πόλεις της Πελοποννήσου με την εξακτίνωση των Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Α) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: ΄Εδρα Τρίπολη
Πόλεις Σχολές Τμήματα κάτοικοι
1) Τρίπολη 2 4 30.886
2) Καλαμάτα 3 8 54.100
3) Κόρινθος 1 2 30.170
4) Ναύπλιο 1 2 14.203
5) Πάτρα 1 3 167.446
6) Σπάρτη 1 3 16.239
7) Πύργος 0 0 24.359
Β)Διάρθρωση Σχολών και Τμημάτων Παν/μίου Πατρών ως έχει σήμερα.
Πόλεις Σχολές Τμήματα κάτοικοι
1) Πάτρα πολλές πολλά πολλοί
2) Μεσολόγγι 1 3 12.785
3) Αγρίνιο 0 3 46.899
4) Πύργος 0 1 (καταργείται)
5) Αμαλιάδα 0 1 (καταργείται)
Γ) Διάρθρωση Σχολών και Τμημάτων Παν. Πατρών όπως πιθανολογείται να διαμορφωθεί.
1) Πάτρα Σχολές πολλές Τμήματα πολλά
2) Μεσολόγγι » 1 » 2
3) Αγρίνιο » 0 » 2
4) Πύργος » 0 » 0
5) Αμαλιάδα » 0 » 0
Από τους ανωτέρω πίνακες προκύπτει ότι όλες οι πρωτεύουσες των Νομών των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, πολλές μάλιστα πολύ μικρότερες, σε πληθυσμό, από τον Πύργο, παίρνουν Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα και συμμετέχουν στον Ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας. Μοναδική εξαίρεση, είναι ο ΠΥΡΓΟΣ, η πρωτεύουσα της ΗΛΕΙΑΣ.
Η Πάτρα, μάλιστα, ενώ έχει πλήθος Σχολών και Τμημάτων από το Πανεπιστήμιο των Πατρών, παίρνει και μία Σχολή με τρία Τμήματα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Γιατί αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος των κατοίκων της Ηλείας γενικότερα και των κατοίκων του Πύργου, της πρωτεύουσας του Νομού ειδικότερα; ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΓΙΑΤΙ;
Γιατί αυτή η απαξίωση των κατοίκων της περιοχής μας; Μήπως είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Μήπως εμείς δεν κατοικούμε στην Ελλάδα; Μήπως εμείς δεν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι της πατρίδας; Μήπως εμείς δεν πληρώνουμε τους φόρους, που μας αναλογούν; Μήπως εμείς δεν υπηρετούμε την πατρίδα εκπληρώνοντας τη στρατιωτική μας θητεία; Μήπως εμείς δεν προσφέρουμε στην τουριστική προβολή και οικονομία της πατρίδας μας με την Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπισμού, παγκόσμιας προβολής και αναγνώρισης;
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;
Παρακαλούμε όλους, όσους υπηρετούν σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης, από την κατώτατη μέχρι την ανώτατη, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και προσανατολισμούς να υψώσουν όλοι ενωμένοι φωνή διαμαρτυρίας να διορθωθούν οι αδικίες. Με τις χλιαρές διαμαρτυρίες, τα μεγάλα λόγια στις δηλώσεις και τα ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζονται έργα και δημοκρατικές και δυναμικές προσπάθειες.
Αν ο κύριος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος επιθυμεί να μείνουν και οι δύο Σχολές στην Ηλεία πρέπει άμεσα και πριν τη σύνοδο, της Πρυτανείας, να τις επιχορηγήσει με γενναία χρηματοδότηση, ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές στήριξης της λειτουργίας τους και να εκλείψει ο βασικός λόγος που προβάλλουν οι πανεπιστημιακοί για να τις καταργήσουν.
Ιδού η Ρόδος, Κύριε Περιφερειάρχη. Χρηματοδοτήστε άμεσα τις Σχολές για να αποδυναμώσετε τα επιχειρήματα εκείνων που επιθυμούν την κατάργησή τους και να είστε βέβαιος ότι θα γράψετε Ιστορία.
Επίσης παρακαλούμε, με τον προσήκοντα σεβασμό, τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών και όλους τους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους όπως, ως πνευματικοί ταγοί της κοινωνίας μας, να μην παρασυρθούν από τοπικιστικά και συντεχνιακά συμφέροντα ούτε από πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά να αρθούν στο ύψος της δικαίας κρίσης και να μην καταργήσουν τις Σχολές της Ηλείας και ιδιαίτερα της Μουσειολογίας στον Πύργο, που έχει μέλλον και περιεχόμενο, λόγω του Μουσείου και των αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Μουσείου του Πύργου. Αντί να εφαρμόσουν το δόγμα «πονάει δόντι κόβουμε κεφάλι», να ενισχύσουν τα Τμήματα με επιστημονικό προσωπικό ώστε να κάνουν και έρευνα και επιστημονικές μελέτες γύρω από τα Μουσεία μας και να αναδείξουν, τους αμύθητους πολιτιστικούς θησαυρούς, που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και που συνεισφέρουν τόσο πολλά στην Οικονομία της Χώρας.
Η κατάργηση των εν λόγω Τμημάτων θα είναι ένα πολιτιστικό, πνευματικό, οικονομικό και κοινωνικό εκ προμελέτης έγκλημα, εις βάρος των κατοίκων της Ηλείας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γιώργος Μπράμος Γιώργος Αντωνόπουλος