Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.
Στην απαρχή της τέταρτης εβδομάδας του γενικευμένου lockdown και με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν πάρει και επίσημα παράταση μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, το αποτύπωμα των κρουσμάτων της πανδημίας στην επικράτεια, καθώς και η εξακολουθητική πίεση στο σύστημα της υγείας δείχνουν προς την κατεύθυνση παράτασης της καραντίνας.
Στο πλαίσιο αυτό, η 14η Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα και η 21η Δεκεμβρίου εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες ως πιθανές ημερομηνίες άρσης των παρεμβάσεων, από τη στιγμή που στόχος της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη των νοσοκομειακών μονάδων, τη στιγμή που το τέμπο της αποκλιμάκωσης των μολύνσεων παραμένει ακόμα αργό.
“Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.
Για αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Το ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι φαίνεται να πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης. Αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τηρούνται καλύτερα τα μέτρα.
Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
Μέσα σε αυτό το σκηνικό κρουσμάτων, νοσηλειών και διασωληνώσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις έντεκα.
Στην κυβέρνηση στοχεύουν να θέσουν…φρένο στην οποία συζήτηση για τη στρατηγική επανόδου στην οποία κανονικότητα επιβάλει το εν εξέλιξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Στοιχείο που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο, προκειμένου να αποτυπωθεί ο χάρτης εξόδου απο το lockdown. Και η αποτύπωση του συγκεκριμένου χάρτη θα υλοποιηθεί, όταν ο πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου και οι λοιμωξιολόγοι λάβουν στα χέρια τους απτά στοιχεία ισχυρής αποκλιμάκωσης των μολύνσεων και βελτίωσης του ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, έσπευσε να προϊδεάσει για τα…διαφορετικά Χριστούγεννα που ανοίγονται στον ορίζοντα για την κοινότητα, αλλά και για τα επόμενα προσεχτικά βήματα της κυβέρνησης για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς.
“Καθώς αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να περάσαμε την ένταση, θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας…Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις θα είναι η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, σημείωσε (Status fm). “Θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν σχέση με Χριστούγεννα άλλων εποχών γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει.
Τα Χριστούγεννα πρέπει να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό μπορώ να σας το πω. Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μια οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις ημέρες, για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια. Είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος αυτή την στιγμή να υπάρχει μεταφορά του ιού από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα”, επεσήμανε.
Από την ημερομηνία-κλειδί για τη σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα, θα εξαρτηθεί, σε πρώτη φάση, το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Το υπουργείο Παιδείας αναμένει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να λάβει τις οποίες αποφάσεις του.
Σε περίπτωση που η άρση της καραντίνας ξεκινήσει την 14η Δεκεμβρίου, τότε οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ωστόσο, εάν η χαλάρωση των περιορισμών…τραβήξει πέραν της 14ης και φτάσει την 21η Δεκεμβρίου, τότε δε θα υπάρχει νόημα φυσικής παρουσίας στις αίθουσες, καθώς στις 23 Δεκεμβρίου ξεκινά η περίοδος των εορταστικών διακοπών. Από εκεί και πέρα:
– Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα υπάρξει άνοιγμα του λιανεμπορίου και αυτό με την…τακτική από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα καταστήματα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εποχικά είδη, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου μπορεί να…σηκώσουν ρολά μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ σειρά θα πάρουν μετά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
– Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εφόσον αυτά ανοίξουν (καθώς πληθαίνουν οι φωνές που στέκονται κατά του ανοίγματος) τότε εστιατόρια και καφέ θα λειτουργήσουν λίγες ημέρες πριν τις εορτές και με αυστηρούς περιορισμούς. Οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των τεσσάρων ατόμων, δε θα υπάρχει συνοδεία μουσικής και θα απαγορεύονται οι όρθιοι.
– Την εορταστική περίοδο δε θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης και δε θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.