Σε γρίφο για κυβέρνηση και ειδικούς εξελίσσεται το χρονικό πλαίσιο για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου. Καθοριστική σε αμφότερες τις περιπτώσεις η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των κρουσμάτων και της πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παραπέμποντας ωστόσο στις εισηγήσεις των ειδικών για τις οριστικές αποφάσεις.
Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται συνεχώς.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου συμπλήρωσε η υπουργός», ενώ ερωτηθείσα για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δεν μπορούν να διδάσκουν ταυτόχρονα κα δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα.
Από την πλευρά του, ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, εξήγησε ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι χαμηλότερου ρίσκου μεταδοτικότητας και για αυτό ανοίγει πρώτη. «Η Γ’ Λυκείου έχει ανάγκες. Η επιτροπή συζητάει εκτεταμένα».
Ο ίδιος πάντως ουσιαστικά αποκάλυψε ότι συγκεκριμένες ημερομηνίες επανέναρξης της Γ΄Λυκείου δεν έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή.
Θολό τοπίο για το λιανεμπόριο
«Σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό», ανέφερε ο καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega.
«Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Βελτίωση στις ΜΕΘ
Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό μιλησε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος που ερωτηθείς για το πόσα κρούσματα θα οδηγήσουν στην άρση του lockdown, σημείωσε:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ιδιαίτερα σε ποσοστά και διαδικασίες που έχουν και διαφορετικό χρονισμό. Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ»,
Για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος (μιλώντας στο OPEN) ανέφερε: «Υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των Δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός.
«Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ’ λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια» σημείωσε.
Για το λιανεμπόριο ο καθηγητής υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω το πρόβλημα, το νιώθω, υπάρχει ανεργία και ψυχολογική επιβάρυνση. Απαιτούνται προσεκτικά βήματα και είμαστε με το μάτι καρφωμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τέτοιες παραμέτρους, αλλά πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία».
Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, και ειδικά σχολεία.
Αναφερόμενη στο αυριανό πρώτο κουδούνι η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι το υπουργείο είναι «απόλυτα έτοιμο».
«Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, είπε η υπουργός και υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω».
Η ίδια επανέλαβε ότι για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου.
Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.
Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid.
Πηγή – Εφημ. Καθημερινή