Αδύναμη εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τεράστιας και φονικής καταστροφής που έλαβε χώρα στη Θεσσαλία. Μετά την ψυχρολουσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (καθώς μόλις 250 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα φέτος για τη χώρα μας), η κυβέρνηση καταφεύγει στο κόψιμο προγραμματισμένων εξαγγελιών της, όπως είναι η επέκταση του market pass.
Την είδηση ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από την κακοκαιρία Daniel.
Σημειώνεται ότι το ψαλίδι στο market pass έρχεται εν μέσω ακρίβειας, ενώ αναμένεται προσεχώς ακόμα πιο σφοδρό πληθωριστικό κύμα ως αποτέλεσμα της καταστροφής στη Θεσσαλία.
Όσον αφορά τις εξαγγελίες που θα ισχύσουν, ο υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία.
Το ψαλίδι στο market pass φαίνεται πως δεν θα είναι η μόνη εξαγγελία που δεν θα υλοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας, τα μέτρα που ήταν στο τραπέζι περιλάμβαναν -μεταξύ άλλων- την επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023, την ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, τη διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, την εστίαση και τον πολιτισμό, καθώς και την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι θα πρέπει να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.
Μειωμένος ο στόχος, «ψίχουλα» ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση. Σημειώνεται ότι λίγο καιρό νωρίτερα, οι εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχονταν από 1,1% έως 1,8%.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω της καταστροφής στη Θεσσαλία. Πρόσθεσε ότι από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, τα 600 εκατ. ευρώ είναι «ψίχουλα» μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής.
Το ακόμα πιο φτωχό καλάθι
Σε κάθε περίπτωση, η εκτεταμένη καταστροφή έχει αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στο το τι θα ανακοίνωνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Το καλάθι της ΔΕΘ ήταν φτωχό και άδειο ήδη πριν από την κακοκαιρία Daniel, με τον πρωθυπουργό να προετοιμάζει τους πολίτες υποσχόμενος για τα επόμενα χρόνια «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» αντί μέτρων που θα παρείχαν άμεση ανακούφιση. Παράλληλα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για εξαγγελίες χαμηλών προσδοκιών, επικαλούμενες την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας και τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν.
Ωστόσο, πλέον, το καλάθι συρρικνώνεται περαιτέρω, καθώς το κόστος της τεράστιας καταστροφής ακυρώνει τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μέχρι στιγμής (και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες καταγραφές και καταμετρήσεις) το κόστος εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά τη στιγμή που το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη απέτυχε πλήρως να διαχειριστεί ακόμα μία δύσκολη κατάσταση, αποφεύγοντας την αυτοκριτική και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, και ρίχνοντας το «ανάθεμα» στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πραγματικότητα πάντως είναι πως ακόμη κι αν η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει ακραία φαινόμενα, πολύ πιο ακραία είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης και όλων των αρμών της εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού, που ελέγχει με (επίσης πρωτοφανή) πολιτική υπεροπλία η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επίσης, το αφήγημα περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», που ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε να προωθήσει στη ΔΕΘ, όχι μόνο φαίνεται τώρα εκτός τόπου και χρόνου, αλλά έχει πλήρως αποσυντεθεί, τη στιγμή που και ο τομέας της επικοινωνίας δείχνει να χωλαίνει πλέον στο Μαξίμου.