Ποιος είναι ο βασικός αντιπολιτευτικός στόχος για το ΠΑΣΟΚ; Το επιτελικό κράτος. Στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το μητσοτακικό αφήγημα του «πολυδιάστατου» εκσυγχρονισμού ως άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο -και παράλληλα, προσπαθεί να πιέσει (και ως εκ τούτου να συμπιέσει) το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα όπως η ψήφος των απόδημων και η αναθεώρηση του άρθρου 16.
Η πρόθεση, λένε, φάνηκε και στην συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ έθεσε έναν στόχο που δεν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε. Ο κίνδυνος είναι από την αντιπολίτευση να μην υπάρχουν συναινέσεις για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω για παράδειγμα γιατί να μην ψηφίσει την ψήφο των αποδήμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, δείγμα του τρόπου με τον οποίο εκτιμάται πως θα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο διάστημα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χωρίζεται στα δύο: από την μία αναδεικνύονται θέματα που αποτελούν, υπό μια έννοια, μέρος της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας, ως σημεία ενδιαφέροντος του ακροατηρίου τους.
Καθόλου τυχαία, από την Χαριλάου Τρικούπη «σήκωσαν» το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, υπενθυμίζοντας πως, την τελευταία φορά που ήταν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ μείωσε τις τιμές στα εισιτήρια καταργώντας τις «εισφορές υπέρ τρίτων», ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο είχε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα, ζητώντας από το Μέγαρο Μαξίμου να σκεφτεί την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, στο 6%.
Μετά την ανακοίνωση των εκπτώσεων που είχε ως αποτέλεσμα η παρέμβαση της κυβέρνησης, από το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «εμπαιγμό», καθώς όχι μόνο οι περισσότερες μειώσεις είναι αυτονόητες, αλλά γιατί πάνω από το 60% των εισιτηρίων για το επόμενο δίμηνο έχουν ήδη αγοραστεί.
Από την άλλη, τα κεντροαριστερά στελέχη σε θεωρητικό επίπεδο επιμένουν στην κριτική τους για την αξιοπιστία του επιτελικού κράτους, αυτή τη φορά παίρνοντας ως αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη για την ασυλία των τραπεζιτών, που έφερε το πρώτο «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, με την πρότασή του για «έφιππη αστυνομία» και τα σχετικά μπρος-πίσω για την πανεπιστημιακή αστυνομία.
«Για εμάς ένα αποτελεσματικό κράτος είναι συνώνυμο με την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Καμία απολύτως σχέση δηλαδή με τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ», ανέφεραν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τις πρώτες «φάλτσες νότες» της κυβέρνησης και χαρακτηρίζοντας το επιτελικό κράτος «κακοκουρδισμένη μηχανή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου: «Η Κυβέρνηση αξιοποίησε το καλά στημένο επικοινωνιακό παραμύθι της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που δεν λειτούργησε ποτέ, μόνο και μόνο για να γίνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις. Η βιτρίνα του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού” μπορεί να καταρρέει, όμως οι τεράστιες ελλείψεις σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών παραμένουν», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
in.gr