Το χωριό Πλανητέρο, είναι ένα μυθικά ωραίο μέρος. Βρίσκεται στην περιοχή Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός», σε υψόμετρο 700 μ. Ο τόπος περιτριγυρίζεται από θεόρατα πλατάνια, κάποια με διάμετρο κορμού 4 μ., και είναι ο τόπος που αναβλύζουν μέσα από τους βράχους, οι πηγές του ποταμού Αροάνιου.
Ταβέρνες, δύο από τις οποίες έχουν δικό τους πεστροφοτροφείο, και ενοικιαζόμενα δωμάτια, φτιάχνουν μια απλή τουριστική υποδομή, ικανοποιητική για μια ημερήσια εκδρομή αλλά και για ένα ρομαντικό ή οικογενειακό weekend.
Για να βιώσετε τη βαθιά γοητεία του τόπου, αξίζει να αφήσετε για λίγο τον κόσμο και την κίνηση και να περιπλανηθείτε στο πυκνό δάσος. Τα γηραιά πλατάνια θα γέρνουν από πάνω σας καθώς θα περπατάτε τέτοια εποχή επάνω στο παχύ στρώμα από τα πεσμένα φύλλα τους, και καθώς θα περνάτε τα γεφυράκια, το συνεχές κελάρυσμα του νερού θα σας ακολουθεί ακατάπαυστα. Η κινητήρια δύναμη του νερού έκανε κάποτε τους ανθρώπους να βάλουν νεροτριβές και νερόμυλους στο διάβα του. Σήμερα μένουν εκτεθειμένα στο βλέμμα ως σημεία γοητείας, έχοντας απεκδυθεί το λειτουργικό τους ένδυμα.
Το Πλανητέρο και το μοναδικό του πλατανόδασος επιβλέπεται προστατευτικά από το όρος Χελμός (να θυμίσουμε ότι Χελμός είναι το νεότερο όνομα της οροσειράς Αροάνια) και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού, αναβλύζουν (στον μεγαλύτερο όγκο τους) από το βυθό μιας λιμνοπηγής στη βάση ενός βράχου στα νοτιοδυτικά του βουνού. Καθώς τα νερά ξεπηδούν, ρέουν και αναπηδούν ανάμεσα στις πέτρες και στους βράχους, σχηματίζοντας μια εικόνα παραμυθιού και μαγείας που μένει αξέχαστη.
Επιστρέφοντας στο χωριό για φαγητό, σε οποιαδήποτε ταβέρνα κι αν καθίσετε, το κυρίαρχο έδεσμα είναι η πέστροφα χωρίς να λείπουν και κρεατοφαγικές επιλογές. Πολύ καλή επιλογή είναι η οικογενειακή ταβέρνα «Ο Πλανητέρος» (2692032055, 6972322271) Η κ. Γεωργία Κουτρουμάνου μαγειρεύει τις πέστροφές από το δικό τους πεστροφοτροφείο -έχουν και δικό τους καπνιστήριο- με οκτώ διαφορετικούς τρόπους: καπνιστή, στη λαδόκολλα, σούπα, πλακί, στη σχάρα, στο τηγάνι, amandin (με αμύγδαλα), τηγανητή. Θα βρείτε ακόμα ωραίες πίτες, διάφορα μεζεδάκια, άγρια χόρτα και φρέσκες σαλάτες.
Στο μυστηριακό Σπήλαιο των Λιμνών
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Πλανητέρο, στο χωριό Καστριά όπου βρίσκεται το πανέμορφο Σπήλαιο των Λιμνών, ένα φυσικό θαύμα. Αν υπάρχει κάτι που το κάνει πραγματικά μοναδικό (στο είδος του) σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι οι 13 λίμνες του, που η μία ακολουθεί την άλλη κλιμακωτά και εκτείνονται σε τρεις ορόφους.
Στο σπήλαιο θα μπείτε από τεχνητή είσοδο που ανοίχτηκε μετά την τουριστική αξιοποίησή του και οδηγεί κατευθείαν στον δεύτερο όροφο. Ένας διάδρομος οδηγεί στον «θάλαμο των νυχτερίδων», έναν εντυπωσιακό θάλαμο, μετά τον οποίο ακολουθούν άλλοι διάδρομοι και άλλοι θάλαμοι με καταστόλιστα τοιχώματα και λιμνούλες.
Τώρα τον χειμώνα που βρέχει, αν είστε τυχεροί, έχετε σοβαρή πιθανότητα να δείτε τις λίμνες γεμάτες με νερό με αποτέλεσμα το σχηματισμό μικρών καταρρακτών που πέφτουν από τη μια λιμνούλα στην άλλη. Όπως και να έχει, οι λαβυρινθώδεις, φιδογυριστές στοές και οι παράξενοι σταλακτιτικοί σχηματισμοί εκπέμπουν μια γοητευτική αύρα μυστηρίου από τις λίγες.
Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα, αλλά με τον στρατηγικά τοποθετημένο καλλιτεχνικό φωτισμό η αίσθηση κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που διαρκεί γύρω στα 35 -40 λεπτά, είναι συναρπαστική.
Λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με τον covid, τηλεφωνήστε πριν πάτε για να μάθετε ώρες λειτουργίας, πιθανό χρόνο αναμονής και τα σχετικά. (2692031001, 2692031633)
Πώς θα έρθετε
Η μια επιλογή είναι θα φθάσετε στα Καλάβρυτα μέσω Διακοφτού, από την εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών. Η άλλη επιλογή, πιο μακρά αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, είναι μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τριπόλεως – Πατρών με ενδιάμεσο σταθμό την Κλειτορία σε υψόμετρο 550 μ. Αν προτιμήσετε αυτόν το δρόμο, θα σας άρεσε να δείτε λίγο πιο πέρα, στην τοποθεσία Χάνι Κοτσιολέτη το «κλήμα του Παυσανία» (έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο) που σύμφωνα με κάποιες μελέτες, είναι το ίδιο αμπέλι που αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Αρκαδικά». Αν προχωρήσετε προς το χωριό Λυκούρια, θα φθάσετε και στις πηγές του ποταμού Λάδωνα.
Από την Κλειτορία πάντως, και εφόσον δεν λυπόσαστε τα χιλιόμετρα και έχετε χρόνο, ας πούμε ένα weekend, μπορείτε να αφήσετε το Πλανητέρο να περιμένει για λίγο και να ακολουθήσετε τη διαδρομή Κλειτορία – Ανω Κλειτορία, Καστέλι (γεμάτη στροφιλίκια) μέχρι να φτάσετε στο χωριό Αροάνια σε ύψος 900 μ. Δασωμένο, γεμάτο νερά, είναι ένα όμορφο αρχιτεκτονικό δείγμα της ορεινής Αχαΐας καθώς πολλά από τα πέτρινα σπίτια του βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Πίνετε τον καφέ σας και ξαναπιάνετε το δρόμο για το εκθαμβωτικό Πλανητέρο.