ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio επιστρέφουν στις αίθουσες χωρίς περιορισμούς και γιορτάζουν τα 25 χρόνια της μεγαλύτερης νεανικής κινηματογραφικής γιορτής. Η έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε χθες στον κατάμεστο «Απόλλωνα» στον Πύργο, την καρδιά της διοργάνωσης, με παρουσιάστριες δύο πρώην “Ζιζάνια”:την Μαρία Ασμή και την Ειρήνη Ζέζα –μία επιλογή αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας του Φεστιβάλ να εμπλέκει ενεργά τα παιδιά -που ξεκινούν ως θεατές και στην πορεία γίνονται «κομμάτι» του.
Η τελετή ξεκίνησε με ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη (1929-2022), έναν ακριβό φίλο του Φεστιβάλ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Έχοντας συμμετάσχει πολλές φορές στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, μεταλαμπαδεύοντας στα παιδια το πολύτιμο απόσταγμα των κινηματογραφικών του γνώσεων, ο Ροβήρος Μανθολης υπήρξε αξέχαστος για μικρούς και μεγάλους. Στο μικρό βίντεο που προβλήθηκε, ο Νίκος Θεοδοσίου, κατέγραψε μερικές από αυτές τις στιγμές, με τον ίδιο τον Μανθούλη να εξομολογείται το πώς μυήθηκε στο σινεμά: «Ήμουν μικρός, και παρακολουθώντας από μία τρύπα μια ταινία στις Σέρρες, σκόνταψα κι έπεσα πάνω σε ένα ηλεκτροφόρο σύρμα που είχε βάλει ο σινεματζής, για να αποτρέπει θεατές όπως εγώ. «Τινάχτηκα, αλλά ίσως από αυτό το ηλεκτροσόκ έγινα σκηνοθέτης!».
Κάπου αλλού λέει χαρακτηριστικά: « Αυτό που ένα ολόκληρο κράτος δεν κάνει, μέσα σε χιλιάδες ώρες μαθημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης, δηλαδή να μυήσει τα παιδιά στην οπτικοακουστική τέχνη, το κάνει με τεράστια επιτυχία το Φεστιβάλ Ολυμπίας».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλοςκαλωσόρισε τους επισκέπτες «στην κοιτίδα των ολυμπιακών αξιών, όπου,όπως ο Απόλλωνας επικράτησε στην μάχη του με το Ερμη, έτσι και η τέχνη δίνει τη δική της μάχη να κερδίσει τις ψυχές των παιδιών.Ως Δήμος είμαστε περήφανοι που στον Πύργο γίνεται το ξεκίνημα του Φεστιβαλ το οποίο είναι πλέον θεσμός, και χαιρόμαστε που με την βοήθεια της Περιφέρειας έχουν διασφαλιστεί οι μελλοντικές μόνιμες εγκαταστάσεις του, ένα έργο που εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται από την παρούσα κυβέρνηση. Γιατί ο Πολιτισμός ενώνει και εμείς αντιστεκόμαστε όπως μπορούμε στο μαύρο σύννεφο του πολέμου».
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού «Το φύλο σε πρώτο πλάνο» με θέμα τις διακρίσεις φύλου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα βραβευμένα παιδιά του 4ου Γυμνάσιου Αλεξανδρούπολης “Θεόδωρος Κάστανος” εμπνεύστηκαν τo σενάριό για την ταινία τους“Μπορείς κι εσύ” «από την δολοφονία της Τζεβριέ που υπέκυψε στα τράυματά της πριν ένα χρόνο». Κι από όλες τις άτυχες γυναίκες –θύματα έμφυλης βίας, εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποιήσης. «Καμια δεν είναι μόνη, καμια δεν είναι η μόνη», κατέληγε το μηνυμα που έστειλαν τα παιδιά από την Αλεξανδρούπολη προκαλώντας θερμό χειροκρότημα.
Το δικό τους βραβείογια την ταινία “Ο Κύκλος της Βίας”ήρθαν να παραλάβουν τα ίδια ταπαιδιά του ΕΠΑΛ Αλμυρού Μαγνησίας, που όπως είπε η δασκάλα τους, ήδη δουλεύουν πάνω σε ένα πρόγραμμα για την έμφυλη βία.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές και τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS&DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). Και βέβαια η δημοφιλής CameraZizanioπου φέτος παρουσιάζει 210 ταινίες από 31 χώρες, απονέμοντας βραβεία ανά ηλικιακή κατηγορία.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια σε διάφορες πόλεις της Ηλείας και βέβαια στον Πύργο (για πρώτη φορά μάλιστα και στο Πάρκο Ξυστρή). Και φέτος υπήρξαν άνθρωποι που διέσχισαν το μισό πλανήτη για να έρθουν στο φεστιβάλ, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς. Mόνο στο πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας MythosProject, συμμετέχουν 100 παιδιά από 17 χώρες.
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστεί μία σημαντική έκδοση του Φεστιβάλ: η εμβληματική «Υπόθεση σινεμά» του Αλέν Μπεργκαλά, προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής.Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή, μαζί με ένα μάστερκλας του σημαντικού γάλλουκριτικο, πρώην αρχισυντάκτη των θρυλικών Cahiers du Cinema, και καθηγητή της Παιδαγωγικής του Κινηματογράφου.
Το προγραμμα της εβδομάδας που έρχεται περιλαμβάνει ακόμα από μάστερκλας του βετεράνου διευθυντή φωτογραφίας Νίκου Καβουκίδη, μέχρι δράσεις σε συνεργασία με το Σκασιαρχείο, καθώς και το 5οOlympiaCreativeIdeasPitchingLabγια επαγγελματίες του κινηματογράφου που σχεδιάζουν μια ταινία μικρού μήκους για παιδιά και νέους.
Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης, απευθυνόμενος στους διοργανωτές του φεστιβάλ είπε: «Διαπαιδαγωγείτε 25 χρόνια τώρα τα παιδιά μας και θίγετε ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ με όσα συμβαίνουν δίπλα στα σπίτια μας… Παράλληλα, ενισχύετε την εξωστρέφεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Άρα η Περιφέρεια οφείλει να σας στηρίζει. Ανανεώσαμε ήδη την προγραμματική μας σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα στηρίζει αυτόν τον σημαντικό θεσμό».
Παίρνοντας τον λόγο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και «ψυχή» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, έκανε μία μικρή αναδρομή του θεσμού: «Ξεκινήσαμε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα: το 1997. Αποφασίσαμε να κάνουμε την Πύργο και την Αμαλιάδα σημείο αναφοράς για το σινεμά για παιδιά και νέους και για την κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Άγνωστες λέξεις τότε. Όμως επειδή γνωρίζαμε καλά οτι τα οπτικοακουστικά ασκούν μεγάλη επιρροή στα παιδιά και στους νέους ήταν απαραίτητο να πάρουμε αυτήν την πρωτοβουλία.
Σε αυτά τα 25 χρόνια υλοποιήσαμε πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων, σημαντικές εκδόσεις, προβολές σε όλους τους νομούς της χώρας, συνεργασίες με δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια, σχολεία, προγράμματα για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη, ΑΜΕΑ, νέους φυλακισμένους, πρόσφυγες, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Για μας ήταν και είναι πολύ σημαντικό το Δημόσιο Σχολείο να έχει πρόσβαση στην οπτικοακουστική τέχνη.
Σε αυτά τα 25 χρόνια άλλαξαν πάρα πολλά στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, άλλαξαν και οι ανάγκες των ίδιων των παιδιών, άρα αλλάζει και το ίδιο το Φεστιβάλ. Όμως κάτι δεν αλλάζει ποτέ: πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι τα ίδια τα παιδιά. Εμείς είμαστε απλώς συνοδοιπόροι και εμψυχωτές της προσπάθειας αυτής. Και γνωρίζουμε καλά πως αν τα παιδιά δεν έρθουν σε επαφή με την τέχνη στα σχολικά τους χρόνια, το πιο πιθανόν είναι πως δεν θα έρθουν ποτέ. Κι αυτό είναι πάρα πολύ αρνητικό για την ψυχική τους ανάπτυξη…».
Κλείνοντας υπογράμμισε πως «ναι, 25 χρόνια είναι ένα τέταρτο του αιώνα. Και υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργίας υποδομών. Ο νέος μας χώρος στο σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ, στον Πύργο, μπορεί να απογειώσει το Φεστιβάλ, να τονώσει την πολιτιστική ζωή της πόλης, και να συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστώ από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς του Νομού Ηλείας. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Φεστιβάλ. Επίσης, την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια τους πολίτες που απέδειξαν ότι όλα αυτά τα χρόνια τους αξίζει αυτό το φεστιβάλ και πολύ περισσότερα από αυτό το Φεστιβάλ».
.
Κλείνοντας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κήρυξε και επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ. «Για άλλη μία χρονιά, το Φεστιβάλ της καρδιάς μας είναι εδώ, 25 χρόνια τώρα, μακριά από περιορισμούς και διακρίσεις. Ανατρέχοντας στο 1997, θέλω να μνημονεύσω τρεις ανθρώπους: τον εμπνευστή του φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, τον ακούραστο και πάντα νέο Νίκο Θεοδοσίου και βέβαια τον ακρογωνιαίο λίθο, τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Χρήστο Κωνσταντόπουλο. Ποιός θα φανταζόταν πως το Φεστιβάλ αυτό θα εξελισσόταν σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς;».
Και υπογράμμισε:
«Το φετινό Φεστιβάλ, πέρα από τα 25 χρόνια του, θεωρώ όμως πως έχει μια ιδιαίτερη σημασία: θα πρέπει να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε τις σημαντικές του ιδρυτικές αξίες και την παιδοκεντρική του ματιά σε μια κοινωνία που τα φαινόμενα παιδικής κακοποίησης ολοένα και αυξάνονται. Δεν βάζουμε τέτοια θέματα κάτω από το χαλί! Αντίθετα, τέτοιες δράσεις έχουμε ανάγκη για να πολεμήσουμε την κοινωνική σήψη που βρίσκεται γύρω μας».
Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα και Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Ηλείας που ερμήνευσε υπέροχα τρία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Ολυμπίας:
Το φετινό φεστιβάλ, θα διεξαχθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου σε 12 πόλεις, αλλά αμέσως μετά τη διεξαγωγή του με φυσική παρουσία, μέρος των δραστηριοτήτων του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr.
Η συμμετοχή στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνεται στη βάση προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου.