Ακολουθήστε μας:
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • Επικοινωνία
Ηλεία Οικονομία
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Φορολογικά
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result
Ηλεία Οικονομία
No Result
View All Result

Η επιστήμη πίσω από το τέλειο παστίτσιο

2 Δεκεμβρίου 2024
Η επιστήμη πίσω από το τέλειο παστίτσιο

Πόσες φορές δεν έχουμε τρέξει στην κουζίνα, μυρίζοντας τα αρώματα που ξεχύνονται από τον φούρνο, όπου σιγομαγειρεύεται το αγαπημένο μας παστίτσιο; Ένα πιάτο που, παρόλο που έχει στοιχεία από άλλες κουζίνες, έχει πλέον γίνει ένα παραδοσιακό μέρος της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

Η «άλλη» μπεσαμέλ

Ας ξεκινήσουμε με την μπεσαμέλ. Πραγματικά, θυμάμαι τη μητέρα μου να δυσκολεύεται κάθε φορά που ξεκινούσε να την φτιάξει. Η κλασική αυτή γαλλική σάλτσα έχει ταλαιπωρήσει πολλούς έμπειρους μάγειρες. Ξεκινάμε φτιάχνοντας το ρου, δηλαδή ζεσταίνουμε βούτυρο με αλεύρι μέχρι να μαγειρευτεί το αλεύρι και να αλλάξει ελαφρώς χρώμα. Το αλεύρι αυτό αποτελείται από μόρια αμυλόζης και αμυλοπηκτίνης, και καθώς το ζεσταίνουμε, τα μόρια αυτά διογκώνονται και ζελατινοποιούνται, δημιουργώντας την αμυλόπαστα. Όταν ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη, βοηθάμε τα μόρια του αμύλου να «σπάσουν» και να απορροφήσουν το υγρό, δημιουργώντας μια λεία μπεσαμέλ χωρίς σβώλους. Στο τέλος, και κόντρα σε ό,τι λέει η γαλλική παράδοση, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, κρόκο αβγού και λίγη παρμεζάνα, μετατρέποντάς τη σάλτσα μας σε μορνέ. Αυτά τα υλικά ενισχύουν τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της σάλτσας.

Ο σπυρωτός κιμάς

Ο κιμάς μας, συνήθως βοδινός, σοτάρεται σε καλά ζεσταμένο τηγάνι. Η θερμότητα προκαλεί τη μετουσίωση των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα να αλλάζει η υφή του κρέατος. Κατά το σοτάρισμα, πραγματοποιούνται οι αντιδράσεις Maillard, που δίνουν στον κιμά αυτό το υπέροχο χρώμα και τα έντονα αρώματα του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ρίχνουμε τον κιμά στο τηγάνι μόνο, όταν η λιπαρή μας ουσία έχει «κάψει». Παράλληλα, σπάμε τον κιμά καλά με την κουτάλα, ώστε να δημιουργούνται μικρά σπυρωτά κομματάκια. Στη συνέχεια, μαγειρεύουμε το κρέας με κρεμμύδι ξερό, τομάτα κονκασέ, σκόρδο και μπαχαρικά όπως δάφνη, μπαχάρι και κανέλα, τα οποία απελευθερώνουν τα αρώματά τους. Όταν ο κιμάς κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε λίγη παρμεζάνα για την ενίσχυση της γεύσης umami και λίγη τριμμένη φρυγανιά, για να απορροφήσει τυχόν υγρά που μπορεί να ελευθερωθούν κατά το ψήσιμο.

Τα al dente ζυμαρικά

Για τα ζυμαρικά, χρησιμοποιούμε μεγάλη κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό ή ζωμό, για σωστό καρύκευμα και μειωμένη απώλεια αμύλου. Τα προσθέτουμε στο βραστό νερό και ανακατεύουμε απαλά, για να μην κολλήσουν. Ακολουθούμε τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος, αλλά αποσύρουμε 2-3 λεπτά νωρίτερα, καθώς θα μαγειρευτούν ελαφρώς και στο φούρνο. Μπορούμε στο τέλος να τα ανακατέψουμε με λίγο κιμά και ασπράδι αβγού, για να «δέσουν» καλύτερα κατά το ψήσιμο.

Η σύνθεση

Η σύνθεση είναι απλή. Στρώνουμε πρώτα τα ζυμαρικά, μετά τον κιμά και στο τέλος την πλούσια μορνέ. Στην κορυφή προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με παρμεζάνα για να πάρει όμορφο χρώμα στο ψήσιμο. Θυμόμαστε ότι στον φούρνο δεν μαγειρεύουμε ξανά τα υλικά μας – απλώς τα φέρνουμε όλα μαζί σε μια τέλεια αρμονία γεύσεων.

cantina.protothema.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Παναγία των Παρισίων: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στις τελετές επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού

Επόμενο Άρθρο

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που διεξάγονται στην πόλη της Αμαλιάδας

Σχετικά Άρθρα

Σπανακόρυζο αλλιώς-10 συνταγές για να το απολαύσουμε
Συνταγες

Σπανακόρυζο αλλιώς-10 συνταγές για να το απολαύσουμε

12 Δεκεμβρίου 2025
Πάχος & βραδινό φαγητό-Γιατί η ώρα που τρώμε παίζει ρόλο
Συνταγες

Νέο χάπι για αδυνάτισμα καίει λίπος και προστατεύει τους μύες

12 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες
Συνταγες

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με μήλο, μάρτσιπαν, σταφίδες

11 Δεκεμβρίου 2025
Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ
Συνταγες

Σαλάτα με αχλάδια και ροκφόρ

10 Δεκεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταία Νέα

Μπάσκετ: Μεγάλη νίκη η Α.Ε. Βαρθολομιού στη 10η μέρα της Γ’ Εθνικής – Η εικόνα, βαθμολογία και συνέχεια
Αθλητικά

Μπάσκετ: Μεγάλη νίκη η Α.Ε. Βαρθολομιού στη 10η μέρα της Γ’ Εθνικής – Η εικόνα, βαθμολογία και συνέχεια

14 Δεκεμβρίου 2025
Το ανέκδοτο της ημέρας : Ο ήρωας
Life Style

Το ανέκδοτο της ημέρας

14 Δεκεμβρίου 2025
Ποδόσφαιρο: Όλα τα αποτελέσματα των Τοπικών κατηγοριών – Βαθμολογίες και συνέχεια
Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Όλα τα αποτελέσματα των Τοπικών κατηγοριών – Βαθμολογίες και συνέχεια

14 Δεκεμβρίου 2025
Παραλίες του Δήμου Ζαχάρως αποκτούν σύγχρονη προσβασιμότητα  ΑμεΑ: Ζαχάρω, Κακόβατος, Νεοχώρι, Γιαννιτσοχώρι
Τοπικά

Παραλίες του Δήμου Ζαχάρως αποκτούν σύγχρονη προσβασιμότητα ΑμεΑ: Ζαχάρω, Κακόβατος, Νεοχώρι, Γιαννιτσοχώρι

14 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο Άρθρο
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που διεξάγονται στην πόλη της Αμαλιάδας

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που διεξάγονται στην πόλη της Αμαλιάδας

Θ. Σκυλακάκης: Έρχονται αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Θ. Σκυλακάκης: Έρχονται αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Εμπλεκόμενος σε πολλά βίαια περιστατικά ο αστυνομικός της Βουλής: «Δεν με κουνάει κανείς, έχω μέσο»

Εμπλεκόμενος σε πολλά βίαια περιστατικά ο αστυνομικός της Βουλής: «Δεν με κουνάει κανείς, έχω μέσο»

Ηλεία Οικονομία

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

iliaoikonomia.gr

  • Όροι χρήσης
  • Διαφημιστείτε
  • Η Ταυτοτητά Μας

Follow Us

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε ή να τα απενεργοποιήσετε στις .

  • Αρχική
  • Τοπικά
    • Φορολογικά
    • Επιχειρήσεις
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Κόσμος
  • Life Style
  • Ελλάδα
  • Περισσότερα
    • Πολιτισμός
    • Εκπαίδευση
    • Αρθρογραφία
    • Πολιτική
    • Επενδύσεις
    • Υγεία
    • Εκλογές 2015
No Result
View All Result

© 2020 IliaOikonomia.gr / Developed by EnterID

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Απαραίτητα Cookies

Τα απαραίτητα cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις των cookies.

Cookies Τρίτων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο και οι πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας βοηθά να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.

Πιο αναλυτικά τα cookies που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

CookieΔιάρκειαΧρήση
_ga2 ΈτηΑναγνώριση χρηστών
_gid24 ΏρεςΑναγνώριση χρηστών
_gat1 ΛεπτόΡύθμιση ρυθμού αιτήματος