Σε συναγερμό βρίσκεται όλη η χώρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες από τον Έβρο μέχρι την Κορινθία, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείνει όλα τα σφαγεία της χώρας για δέκα ημέρες, ενώ για το ίδια διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων.
Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για ελλείψεις σε γάλα, τυρί και κρέας, καθώς η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων τους βρίσκει ενώ προσπαθούν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους μετά την κακοκαιρία Daniel και την επιδημία πανώλης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν θανατωθεί σχεδόν 17.500 πρόβατα.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία.
Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη
Συγκεκριμένα, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, με τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ.
Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών. Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Κρούουν τον κώδωνα για ελλείψεις οι κτηνοτρόφοι – Ζητούν κτηνιάτρους
Με δεδομένα ότι ο ιός της ευλογιάς των προβάτων διατηρείται στο περιβάλλον για έξι μήνες (72 ώρες η πανώλη), κτηνοτρόφοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα έχει λυθεί το πρόβλημα σε δέκα ημέρες, όσο θα διαρκέσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο.
Ο υφυπουργός Χ. Κέλλας, μιλώντας στο Open απάντησε: Πρώτος στόχος είναι να ανασταλεί η έκρηξη των κρουσμάτων και στη συνέχεια θα δούμε το plan b».
Η κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά έθεσε εύλογα ερωτήματα: «Πώς μεταπήδησε η ευλογιά τόσες περιφέρειες; Πώς έφτασε στην Κόρινθο; Προφανώς κάποιος φορτηγό μετέφερε ζώα και οι έλεγχοι δεν είναι αρκετοί».
«Δεν ξέρουμε πώς ξέφυγε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κέλλας.
«Δεν θα βρίσκει ο κόσμος γάλα, τυρί και κρέας», τόνισε η κ. Καρρά και ζήτησε τον εμβολιασμό των ζώων, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό «θα ήταν η τελευταία λύση», διότι θα προκαλούσε «Τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των σφαγείων Κοζάνης, Λουκάς Λεμονιώτης, τόνισε την αναγκαιότητα για προσλήψεις κτηνιάτρων, καθώς «δεν υπάρχουν», κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Κέλλας, προαναγγέλλοντας «προκήρυξη για θέσεις κτηνιάτρων σε όλη τη χώρα».