Σε μάχη εγχώριων επιχειρηματικών «γιγάντων» εξελίσσεται τελικά η υπόθεση της πώλησης της Κωτσόβολος διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι δύσκολα κάποιος επενδυτής απ’ την ελληνική αγορά θα μπορούσε να «χτυπήσει» την αλυσίδα leader ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στον άτυπο διαγωνισμό που ξεκίνησε η μητρική, Currys.
Η αποκάλυψη του newmoney χθες για την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς και από τον Ομιλο Μαρινάκη διαμορφώνει πλέον ένα άκρως ανταγωνιστικό σκηνικό, στο οποίο έως χθες δυναμική θέση και ρόλο διεκδικούσαν δημοσίως η ΔΕΗ υπό τον κ. Γιώργο Στάσση και ο Όμιλος Quest υπό τον κ. Θεόδωρο Φέσσα. Τρεις μεγάλοι εγχώριοι επενδυτές με διαφορετικό background, διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικά σχέδια που όμως θεωρούν τον Κωτσόβολο «κλειδί» για το μέλλον!
Υπενθυμίζεται πως στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας ενδιαφέρον εκφράστηκε τουλάχιστον από τέσσερις ακόμα ενδιαφερόμενους, στους οποίους έγινε αναλυτική παρουσίαση της Κωτσόβολος. Συγκεκριμένα ήταν το hedge fund Elliot Management, η Singer India καθώς και δύο σοβαρές επιχειρηματικές οντότητες της λιανικής σε Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα, η Videolux και η emag αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες μάλιστα είχαν εκδηλώσει ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η κατάθεση κάποιας προσφοράς.
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα προς ώρας θέλουν τρεις διεκδικητές με κατατεθειμένες προσφορές με ενδιαφέρον το στοιχείο της διαφορετικότητας μεταξύ τους.
Ο Όμιλος Μαρινάκης το αντιμετωπίζει ως μία ευκαιρία να εισέλθει δυναμικά στο χώρο της λιανικής, όπου την τελευταία διετία κάνει τα πρώτα του βήματα κυρίως μέσω του Shopflix. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση λαμβάνει υπόψη της σοβαρές συνέργιες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, ωστόσο δεν είναι αυτές που εξαρχής έχουν κινητοποιήσει τον Όμιλο καθώς κρίνουν ότι η Κωτσόβολος, με το δίκτυο, την οργάνωση που έχει αλλά και το σχέδιο επέκτασης μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερες υπεραξίες.
Απ’ την πλευρά της η ΔΕΗ, που μόλις χθες παραδέχθηκε δημοσίως ότι ενδιαφέρεται και έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά αντιμετωπίζει τον Κωτσόβολο ως τον το μέσο που θα της δώσει μία εκθετική παρουσία στη λιανική και τεράστιες συνέργειες που θα τονώσουν τον πυρήνα της δραστηριότητας της, που είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Χρειάζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο λιανικής το οποίο μπορεί να πουλήσει υπηρεσίες άμεσα συνδεόμενες με το core business της. Είτε αυτό αφορά συμβόλαια ηλεκτροδότησης ως πάροχος είτε υπηρεσίες “με το κλειδί” στο χέρι για την τοποθέτηση μικρής ισχύος ΑΠΕ σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Ο Όμιλος Quest χρειάζεται επίσης τον Κωτσόβολο προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο του για επέκταση στο χώρο της λιανικής. Όπως μάλιστα εξηγούσε προχθες στο newmoney ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεόδωρος Φέσσας «η Κωτσόβολος ‘κουμπώνει’ εύκολα στο μοντέλο του Ομίλου» που ήδη έχει ενισχύσει την θέση του στη χονδρική είτε με τις σημαντικές συμφωνίες με τις Apple και Xiaomi είτε με την εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου (Toyotomi, Kerosun, Singer, Ιζολα).
Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα δώσουμε και τα ρέστα μας», σε μία προσπάθεια να τονίσει ότι δεν είναι ένα ντιλ που διακαώς ψάχνει ο Όμιλος.
Αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία εάν είναι έτσι. Προς το παρόν οι πληροφορίες που υπάρχουν, αναφέρουν πως η προσφορά του Ομίλου Μαρινάκη είναι άκρως ανταγωνιστική, αν και δύσκολα θα ικανοποιηθούν απόλυτα οι προσδοκίες που είχαν οι Βρετανοί ξεκινώντας τη διαδικασία. Οι τελευταίοι ιδανικά θα ήθελαν μία “καθαρή πώληση” κάπου 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει σημαντική υπεραξία και να ξεπεραστεί η κρίση στην οποία φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος ο Όμιλος την τελευταία διετία με σημαντικές απώλειες σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται πλην Ελλάδος.
Το ερώτημα είναι πως με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 500 εκατ. στερλίνες ποιο είναι το ικανοποιητικό τίμημα που μπορεί να επιστρέψει κάποια υπεραξία σήμερα στον βρετανικό όμιλο λιανικής… Ειδικά όταν η Κωτσόβολος σαφώς εμφανίζεται τα τελευταία δύο χρόνια ως το “διαμάντι” στο στέμμα του πολυεθνικού ομίλου λόγω των ζημιών στις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται, δεν παύει όμως συνολικά να συνεισφέρει μόλις το ένα πέμπτο των εσόδων του Ομίλου. Ενός ομίλου που έχει δει τη μετοχή του απ’ τον περασμένο Μάρτιο να “βουτά” σχεδόν 40% και να διαπραγματεύεται κοντά στις 50 στερλίνες.
Παρ’ όλα αυτά η Κωτσόβολος από μόνη της αποτελεί μία εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη με δεδομένο ότι οι οικονομικές της επιδόσεις είναι ιδιαίτερα καλές δεδομένων των συνθηκών στην αγορά ενώ παράλληλα έχει ανοίξει ένα νέο κανάλι δραστηριότητας ποντάροντας σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη της και για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στο κομμάτι των υπηρεσιών που φθάνουν ακόμη και στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε σπίτια ή μικρές επιχειρήσεις! Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησε ο Ομιλος Currys ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα έκλεισε στα 733 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 12,1% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2021-2022. Tα EBITDA έφτασαν τα 48,6 εκατ. ευρώ, από 51,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20,7 εκατ. ευρώ από 25,2 εκατ. ευρώ το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως – τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων. Και τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82,8 εκατ. έναντι 59,4 εκατ. το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39,4%.
Σε κάθε περίπτωση η Currys εμφανίζεται σήμερα να έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Γι αυτό και ως την τελευταία στιγμή θα φροντίζει να κρατά όλες τις επιλογές που έχει ανοικτές. Από το να ζητήσει βελτιωτικές προτάσεις ή να πάει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με κάποιον απ’ τους ενδιαφερόμενους επενδυτές…. Ακόμα και να τραβήξει την πρίζα στη διαδικασία εφόσον θεωρήσει ότι δεν μπορεί να πάρει αυτά που θα της προσφέρουν ενίσχυση. Πάντως το θέμα είναι πως όσο παρατείνεται αυτή η διαδικασία τόσα προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία της ίδιας της Κωτσόβολος κυρίως τροφοδοτώντας την ανασφάλεια του προσωπικού.
https://www.newmoney.gr/