Η επαφή με τη φύση έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, ιδιαίτερα την πνευματική. Νέα μελέτη φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένα φυσικά περιβάλλοντα, που ενισχύουν την πνευματική ευεξία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία
Πολλές φορές, όταν αγχωνόμαστε ή νιώθουμε θλίψη, θέλουμε να ξεφύγουμε, να βρεθούμε σε έναν χώρο που μας ηρεμεί και μας γαληνεύει. Πολλοί ηρεμούν κοντά στη θάλασσα. Αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τα περιβάλλοντα με νερό ή «μπλε περιοχές», όπως τις αποκαλούν οι ερευνητές έχουν συνδεθεί στον κοινό νου με την πνευματική ευημερία. Τώρα, όμως, νέα έρευνα έρχεται να βάλει και επιστημονικήσφραγίδα στην πεποίθηση αυτή. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Psychology, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που παρουσίαζαν τα καλύτερα επίπεδα ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι, κατά την παιδική τους ηλικία, περνούσαν περισσότερο χρόνο κοντά σε φυσικούς «μπλε χώρους», όπως η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια.
Μια πληθώρα προγενέστερων μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς, φυσικούς χώρους είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι. Η παρούσα έρευνα επικεντρώθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες των υδρόβιων φυσικών τοπίων, αναπτύσσοντας τη διαπίστωση ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε «μπλε χώρους» τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα στην ενήλικη ζωή τους. Μάλιστα, η συνήθεια αυτή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, αφού όσοι αφιερώνουν χρόνο σε φυσικά περιβάλλοντα, το απολαμβάνουν, με αποτέλεσμα να διατηρούν αυτή τη συνήθεια και στη συνέχεια της ζωής τους, αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες που τους προσφέρει η συνήθεια αυτή.
Η αυξημένη επαφή με τη φύση συνήθως ισοδυναμεί με περισσότερη σωματική δραστηριότητα, που έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι συσχετίζεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, πυροδοτώντας την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την πνευματική ευεξία.
Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από 18 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις.
Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν σχετικά με τις διακοπές που έκαναν στην παιδική τους ηλικία:
- Πόσο τακτικά και για ποιο λόγο επισκέπτονταν διαφορετικά φυσικά περιβάλλοντα
- Εάν είχαν εύκολη πρόσβαση σε «μπλε χώρους»
- Εάν οι γονείς τους ενέκριναν το παιχνίδι σε τέτοιους χώρους
Τους ζητήθηκε, επιπλέον, να αξιολογήσουν εάν τα βιώματα της παιδικής τους ηλικίας τους επηρέαζαν, ώστε να διατηρήσουν τέτοιες συνήθειες και στην ενήλικη ζωή, ενώ τέλος βαθμολόγησαν τα επίπεδα ευτυχίαςπου νιώθουν ως ενήλικες.
Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή και στις 18 χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων ήταν και η Τσέχικη Δημοκρατία, η οποία δεν περιβάλλεται από θάλασσα. Το γεγονός αυτό ανέδειξε ότι ο χρόνος παραμονής κοντά σε λίμνες ή ποτάμια ήταν εξίσου ωφέλιμος με την επίσκεψη στη θάλασσα, σχολίασαν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη οικειότητας και εμπιστοσύνης μέσα και γύρω από τους μπλε χώρους κατά την παιδική ηλικία μπορεί να διεγείρει μια εγγενή χαρά, που προκύπτει από την επαφή με τη φύση», σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας Valeria Vitale, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
Η ίδια υποστήριξε ότι θα ήταν ωφέλιμο να ενθαρρύνονται οι παιδικές επισκέψεις σε τέτοιου είδους χώρους. «Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναζητούν ψυχαγωγικές εμπειρίες στη φύση, καθώς αυτό φαίνεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχική τους υγεία ως ενήλικες».
www.ygeiamou.gr