Την Κυριακή, 26 Μαρτίου, προχωρήσαμε τα ρολόγια μας κατά μία ώρα, για τη θερινή ώρα. Η αλλαγή αυτή σημαίνει διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου περισσότερων πολλών ανθρώπων – οι επιπτώσεις των οποίων θα γίνουν αναμφίβολα αισθητές και θα παρατηρηθούν σχεδόν παντού.
Έρευνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 63% των Αμερικανών θα προτιμούσε να καταργηθεί η θερινή ώρα και το 55% βιώνει κούραση μετά την αλλαγή. Όμως η μετάβαση της ώρας δεν εμπνέει μόνο ανάμεικτες απόψεις,υπνηλία και κακή διάθεση. Οι ερευνητές λένε ότι η αλλαγή έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για το σώμα και το μυαλό μας.
Ακολουθούν 7 πράγματα που μάθαμε για το πώς η αλλαγή στη θερινή ώρα επηρεάζει τη ζωή μας:
Κάνοντας μετάβαση μπορεί να αυξήσετε τους κινδύνους για την υγεία σας
«Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν οξεία αύξηση των αρνητικών συνεπειών για την υγεία από την αλλαγή των ρολογιών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων» λέει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Adam Spira, PhD, MA, καθηγητής Ψυχικής Υγείας.
Η αλλαγή συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης και εισαγωγών στο νοσοκομείο, καθώς και με αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών δεικτών ως απάντηση στο στρες. Το ενδεχόμενο για τροχαία δυστυχήματα επίσης κορυφώνεται προς τα πάνω αμέσως μετά την άνοιξη, λέει ο Spira- μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 6%.
Η θερινή ώρα θεσπίστηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας –αλλά σήμερα μπορεί να λειτουργεί αντίθετα
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εφηύρε την ιδέα το 1784, πιστεύοντας ότι η αύξηση της ημέρας θα εξοικονομούσε τη χρήση κεριών και θα εξοικονομούσε χρήματα για τους ανθρώπους. Η μετατόπιση των ρολογιών προς τα εμπρός για μεγαλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας κατά τους θερμότερους μήνες υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Αυτή η λογική είναι μέρος αυτού που διατηρεί τη θερινή ώρα στην πράξη, αλλά η θεωρία είναι ασταθής, σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή η εργασία του 2017 που δημοσιεύθηκε στο International Association for Energy Economics Journal. Καθώς η κοινωνία έχει εξελιχθεί, ο φωτισμός χρησιμοποιεί λιγότερη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Αντίθετα, η παράταση των ωρών ημέρας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο κλιματισμό και θέρμανση.
Άλλοι υποστηρικτές λένε ότι το πρόσθετο φως της ημέρας κατά τις βραδινές ώρες, στη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία όσων εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό, επίσης, έχει καταρριφθεί – τα δεδομένα από μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο PLOS δείχνουν ότι η αλλαγή επιδεινώνει τις διαταραχές της διάθεσης, την κατάθλιψη, το άγχος και την κατάχρηση ουσιών.
Περισσότερη ηλιοφάνεια μετά τη δουλειά δε σημαίνει απαραίτητα ότι είστε πιο υγιείς
Το φως του ήλιου είναι ο πιο ισχυρός συγχρονιστής των κιρκάδιων ρυθμών μας – των εσωτερικά παραγόμενων ρολογιών που ακολουθεί το σώμα μας. Ο Spira λέει ότι ενώ είναι πλεονέκτημα να έχουμε περισσότερο χρόνο για υπαίθριες δραστηριότητες το βράδυ, «η έκθεση σε περισσότερο φως πιο κοντά στην ώρα του ύπνου δυσκολεύει το να κοιμηθούμε τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου μας και μπορεί να μειώσει τον χρόνο του ύπνου που μπορούμε να καταναλώσουμε κάθε βράδυ».
Χάνουμε επίσης το φως το πρωί, αφήνοντας πολλούς από εμάς να ξυπνούν στο σκοτάδι. Αυτό είναι κακό, λέει ο Spira, επειδή η έκθεση στο φως το πρωί έχει αποτέλεσμα εγρήγορσης και μας βοηθά να διατηρήσουμε έναν ισχυρό κιρκάδιο ρυθμό.
«Λειτουργούμε καλύτερα όταν ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης ακολουθεί τον ήλιο. Νυστάζουμε, εν μέρει λόγω της απελευθέρωσης μελατονίνης, όταν σκοτεινιάζει. Την άνοιξη, όταν περνάμε στη θερινή ώρα, αυξάνουμε την ποσότητα του φωτός στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι τις βραδινές ώρες».
Λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερους κινδύνους για την υγεία
Η μετακίνηση των ρολογιών προς τα εμπρός την άνοιξη έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε πριν τα εσωτερικά μας ρολόγια είναι έτοιμα. Αυτή η κακή ευθυγράμμιση διαρκεί για όλη τη διάρκεια της θερινής ώρας, λέει ο Spira, και μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ύπνου που είμαστε σε θέση να κοιμηθούμε, εις βάρος της υγείας μας.
«Οι συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου περιλαμβάνουν μείωση της καρδιαγγειακής υγείας, αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, χειρότερη ψυχική υγεία, χαμηλότερη γνωστική απόδοση και αύξηση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων» λέει.
Για ορισμένες ομάδες ανθρώπων αυτές οι αλλαγές του χρόνου έχουν πιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία
Οι πληθυσμοί που ζουν στις δυτικές άκρες των ζωνών ώρας -οι οποίοι παίρνουν φως αργότερα το πρωί και το βράδυ- και οι άνθρωποι με μικρό έλεγχο του προγράμματός τους, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που πηγαίνουν στη δουλειά τους πολύ νωρίς, κινδυνεύουν περισσότερο από την κακή ευθυγράμμιση.
Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο συχνά έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, μάθησης και προσοχής, καθώς και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, τραυματισμών, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας, διαβήτη και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών μετά την αλλαγή της ώρας, οι μαθητές ήταν πιο νυσταγμένοι, είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης και ήταν λιγότερο προσεκτικοί.
Η θερινή ώρα θα μπορούσε να γίνει μόνιμη
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάποια συζήτηση σχετικά με τη μετάβαση μόνιμα στη θερινή ώρα μέσω του νόμου για την προστασία της ηλιοφάνειας, αλλά ο Spira τάσσεται υπέρ της μόνιμης κανονικής ώρας.
«Η Πράξη Προστασίας της Ηλιοφάνειας θα είχε ως αποτέλεσμα τον μόνιμο αποπροσανατολισμό των εσωτερικών μας ρολογιών με την ώρα στα κοινωνικά μας ρολόγια – τα ρολόγια στους τοίχους, τους καρπούς και τα τηλέφωνά μας. Αυτό θα ήταν κακό για την υγεία του πληθυσμού».
Τα στοιχεία για τους κινδύνους για την υγεία και τα ατυχήματα μετά την αλλαγή είναι τόσο μεγάλα που η Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης της θερινής ώρας υπέρ της μόνιμης κανονικής ώρας.
- Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε την αλλαγή
Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εγκλιματιστούν στην αλλαγή της ώρας μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, λέει ο Spira. Για να γίνει πιο εύκολο, η Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου προσφέρει έναν κατάλογο με προτάσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, όπως η σταδιακή προσαρμογή των ωρών ύπνου και αφύπνισης, η ρύθμιση των ρολογιών σας κατά μία ώρα μπροστά το βράδυ του Σαββάτου και η κατάκλιση στην κανονική ώρα του ύπνου σας και η έξοδος στο ύπαιθρο για να εκτεθείτε στο πρωινό φως του ήλιου την Κυριακή.