Τοποθέτηση Αντιδημάρχου Πύργου Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Γιάννη Παπαδημητρίου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΔΕ (25/5/2021)
“Η πλήρης απαξίωση της Ηλείας είναι για άλλη μια φορά γεγονός και φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για μηδενικό αριθμό εισακτέων στα Τμήματα της Ηλείας είναι μια προσβλητική απόφαση. Ταυτόχρονα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία ΙΕΚ και ΕΠΑΛ στη θέση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων των Ηλείων κατοίκων καθώς και όλων των αιρετών του νομού.
Η Ηλεία όσον αφορά τις Πανεπιστημιακές Σχολές αποτέλεσε το «πειραματόζωο» του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για όλα αυτά που έχουν ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί για τον ευρύτερο Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος η προειλημμένη απόφαση κλεισίματος σχολών στην Ηλεία σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ας μην ξεχνάμε τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν ήδη ο, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός, σε συνάντησή του με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Μπούρα, πρότεινε τη μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Όσον αφορά το επιχείρημα του Υπουργείου ότι το τμήμα Μουσειολογίας αποτελεί παγκοσμίως ένα τομέα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ας μην ξεχνάμε το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας στην Κέρκυρα.
Με λίγα λόγια, και με πολλά επιχειρήματα, όπως και με αριθμούς που δεν μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης όπως και του Πανεπιστημίου Πατρών καταρρίπτονται ένα-ένα.
Η απόφαση ήταν μια, και ήταν να κλείσουν οι Σχολές στην Ηλεία. Αυτό που δεν μπορούμε όμως ακόμη να κατανοήσουμε είναι το γιατί;
Διαφαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα το σχέδιο εξόντωσης της Ηλείας από το κάδρο της ανάπτυξης.
Μιλάμε για ανάπτυξη μέσα σε ένα σύγχρονο παγκόσμιο οικοδόμημα αλλά καταργούμε Πανεπιστημιακά Τμήματα;
Η Ηλεία έχει δύο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης. Είναι ένας νομός που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους κάμπους της χώρας και σε πολιτιστικό, πολιτισμικό και πνευματικό επίπεδο έχει το παγκόσμιας και αναγνωρισμένης αξίας brand name της Αρχαίας Ολυμπίας και του πνεύμα του Ολυμπισμού.
Η ύπαρξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Μουσειολογίας στην Ηλεία κρίνονται όχι μόνο απαραίτητα αλλά και αναγκαία για την επιστημονική κατάρτιση των σπουδαστών καθώς και την άμεση σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγική διαδικασία. Η ύπαρξη Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων στο νομό καθώς και το γεγονός ότι το λιμάνι του Κατακόλου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια κρουαζιέρας στη χώρα με επισκεψιμότητα τουριστών απ’ όλο τον κόσμο, καταδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα ύπαρξης του τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο.
Υπάρχουν αρκετές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ψηφίσματα στήριξης επιστημονικών φορέων, αναπτυξιακών φορέων και συλλόγων που απαιτούν την ύπαρξη αυτών των Σχολών στην Ηλεία.
Εμείς, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την απόφαση και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να καταθέσουμε τα όπλα. Έχουμε ξεκινήσει τόσο σαν Δήμος όσο και σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αιρετών έναν δύσκολο αλλά επίμονο αγώνα που θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί”.