Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στον αέρα βρίσκεται εκ νέου το έργο επέκτασης του συστήματος 400KV γνωστό και ως Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.
Αιτία οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα που έχουν ως αποτέλεσμα το εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή, να παραμένει κολλημένο επί 14 μήνες.
Συγκεκριμένα οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση” και “προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής” αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.
Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, οι αντιδράσεις τους είναι εκτός του θεσμικού πλαισίου που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τους φορείς ή τους πολίτες που διαφωνούν με το σχεδιασμό ενός έργου υποδομής.
Συγκεκριμένα οι διαφωνίες πολιτών ή φορέων εκφράζονται στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου και όχι όταν το έργο έχει υλοποιεί σε ποσοστό 98%, όπως συμβαίνει με τον Δυτικό Διάδρομο.
Προ ημερών μάλιστα, ότν τα συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή, εμποδίστηκαν από τις μοναχές, οι οποίες τοποθέτησαν τα οχήματά τους μπροστά στα οχήματα εκσκαφής εμποδίζοντας την ολοκλήρωση του έργου. Ακολούθησε υποβολή μήνυσης από τον ανάδοχο με αποτέλεσμα οι μοναχές να υποχωρήσουν για να αποφύγουν το αυτόφωρο.
Ακολούθησαν οι διαβεβαιώσεις προς τον ΑΔΜΗΕ από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου ότι οι μοναχές θα αποσυρθούν καθώς “οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους” και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά. Η “κανονικότητα”, όμως, δεν κράτησε για πολύ: το απόγευμα της Παρασκευής 27/11 οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Τα εμπόδια που βάζουν στην υλοποίηση του έργου οι πέντε μοναχές δημιουργούν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα όπως:
1. Η μονάδα Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW.
2. Διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου, τα οποία έχουν κατά καιρούς διατυπώσει συμμετέχοντες της αγοράς.
3. Η Πελοπόννησος παραμένει “κορεσμένη” για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.
4. Για το διάστημα που παραμένει “παγωμένο” το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.
Όπως καταλήγουν πηγές του ΑΔΜΗΕ το πρόβλημα αφορά συνολικά τη χώρα καθώς δίνεται το λανθασμένο σήμα ότι μεγάλα έργα υποδομών, με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, κινδυνεύουν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν έχουν ολοκληρώσει όλα τα στάδια της αδειοδότησης τους, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ που αποτελεί τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα.