Κοπές γίνονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Στα… τελειώματα είναι η Κρήτη, ενώ στα Φιλιατρά έχουν αυξηθεί οι ρυθμοί των κοπών. Τα κόστη είναι μεγάλα για τους παραγωγούς, όμως οι τιμές λόγω του μεγάλου τουριστικού ρεύματος έχουν τα φόντα να ανεβούν.
Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή δήλωσε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «αυτή την περίοδο στην Ιεράπετρα η τιμή παραγωγού της ντομάτας έχει κάτσει στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή πολύ-πολύ κάτω από τα ισχύοντα σήμερα, κόστη παραγωγής. Πριν λίγες ημέρες ήταν στα 70 με 80 λεπτά. Μιλάμε για ντομάτα θερμοκηπιακή, η οποία αυτή την περίοδο κόβεται, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έπεται η υπαίθρια, που αναμένεται να βγει στις 15 Ιουλίου. Η τιμή έχει κατρακυλήσει, επειδή γίνονται και μεγάλες εισαγωγές, κυρίως από τα Βαλκάνια και ιδίως την Αλβανία».
Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός από τον Πύργο Ηλείας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι έχουν ανεβεί οι ρυθμοί των κοπών κυρίως από τα Φιλιατρά, όμως οι τιμές παραγωγού υφίστανται πιέσεις και δεν ξεπερνούν τα 80-90 λεπτά το κιλό, ενώ γίνεται και εισαγωγή από Τουρκία, Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία. Οι υπαίθριες στην Πελοπόννησο αναμένονται στα μέσα Ιουλίου.
Για μείωση κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της έχει επίπτωση στην απορρόφηση του προϊόντος και κατ’ επέκταση στις τιμές παραγωγού, κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Μαλεφιτσάκης, έμπειρος παραγωγός από το Τυμπάκι. Σύμφωνα με τον κ. Μαλεφιτσάκη, η μεγαλόκαρπη ντομάτα υφίσταται πιέσεις, αλλά λίγο ίσως καλύτερη είναι η κατάσταση στα ντοματίνια.
Τέλος, ο κ. Παντελής Λάμπρου, επίσης έμπειρος παραγωγός ντομάτας από την περιοχή της Μεσσήνης ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως αρχίζει κοπές αυτές τις ημέρες, με την ποιότητα στα ύψη, όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου υπάρχει και μάλιστα έντονη, λόγω του δυνατού τουριστικού ρεύματος.