Tην αγωνία των παραγωγών για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο που εκτιμάται πως δε θα είναι στα επιθυμητά επίπεδα λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, εξέφρασε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας μέσω επιστολής που έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα και με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, στους Βουλευτές της Ηλείας, στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση, στον
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια και στο παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ ΠΔΣΕ.
Η παρατεταμένη ανομβρία κυρίως, σε συνδυασμό με τους συνεχείς καύσωνες που προηγήθηκαν, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς και στην Ηλεία. Οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως, αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία, βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι…
Το πλήγμα στη φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλο! Το στρες θερμοκρασίας και νερού, είναι από τους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες της παραγωγής και της απόδοσης του δέντρου της ελιάς, καθώς επηρεάζει άμεσα την παραγωγή των ελαιοδένδρων, οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιολάδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.
“Καθημερινά στους χώρους της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, γινόμαστε μάρτυρες της αγωνίας και της απόγνωσης των παραγωγών η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας με τις οικονομικές (απώλεια εισοδήματος), κοινωνικές (περαιτέρω εγκατάλειψη της υπαίθρου) και περιβαλλοντικές (πυρκαγιές λόγω εγκαταλελειμμένων αγροκτημάτων) συνέπειες να είναι οδυνηρές”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
– Μεταξύ άλλων, ενδεικτική είναι η εικόνα στους δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων εξαιτίας των επιπτώσεων της παρατεταμένης ανομβρίας και της κλιματικής αλλαγής, που έχουν επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη των ελαιοδέντρων, μειώνοντας την ανθοφορία τους.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ενώ αρχικά αναμενόταν καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, φέτος, η πολύμηνη ανομβρία και, κυρίως, ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Υπενθύμισε ότι η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος στη Ζαχάρω. «Η καλλιέργεια της ελιάς, στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου, έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον Δήμο Ζαχάρως καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδεντρα (1.100.000 στη ΔΕ Ζαχάρως και 700.000 στη ΔΕ Φιγαλείας)», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο που έχει υποβάλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου άρδευσης με το σύνολο των έργων μεταφοράς του νερού σε κάθε αγρότη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, έθεσε το θέμα στον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Αθανάσιο Κοντογεώργη, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών. Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο κ. Μπαλιούκος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών στον δήμο, οι οποίοι βασίζουν το εισόδημά τους αποκλειστικά στο λάδι. Φέτος, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα του καλοκαιριού, καθώς και της ανομβρίας που επικράτησε εν συνεχεία σε όλες σχεδόν τις περιοχές.
«Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανομβρίας θα δημιουργήσουν έντονο οικονομικό πρόβλημα στους κατοίκους, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι παραγωγοί λαδιού. Συγχρόνως, λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών, σε κίνδυνο βρίσκεται και το φυτικό κεφάλαιο, με την καταστροφή να είναι εμφανής σε πολλά λιοστάσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ελαιοπαραγωγούς και το μέλλον τους, σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τις πυρκαγιές του 2007», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Στη συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, ο κ. Μπαλιούκος εξέφρασε την ανάγκη για χορήγηση ενισχύσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, λαμβάνοντας την απάντηση ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν εξελίξεις κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, και ειδικότερα στα μέσα του Δεκεμβρίου.