Το μήνυμα ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος κλείνει κάθε πόρτα στην παρανομία όσον αφορά τα αυθαίρετα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του χθες Τρίτη 9/01/2024, στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι τελικές ρυθμίσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
Μέσα από ένα αυτόματο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων, σε συνάρτηση με το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών δόμησης «e-adeies», στο οποίο υπάρχει για κάθε οικοδομική άδεια το στίγμα και οι συντεταγμένες του ακινήτου, αυτόματα θα διαπιστώνεται αν μια οικοδομή που θα διακρίνεται στην εικόνα του drone έχει άδεια ή είναι αυθαίρετη. Ετσι, θα ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα παρέμβασης.
Επίσης, θα δοθεί τέλος στη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων τα οποία ανεγέρθηκαν μετά τις 28/7/2011 με εκ των υστέρων έκδοση οικοδομικής άδειας, στις περιπτώσεις που οι παράνομες οικοδομές ήταν σύμφωνες με τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης της συγκεκριμένης περιοχής.
Παράλληλα, οι αρμοδιότητες για τις κατεδαφίσεις θα περάσουν από την Αποκεντρωμένη στην Κεντρική Διοίκηση.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Νοεμβρίου του 2023 ξεκίνησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα νέο πρόγραμμα εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που είναι τελεσίδικα χαρακτηρισμένα ως αυθαίρετα, το οποίο όμως εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, βρίσκονται συγκεντρωμένοι πάνω από 2.500 φάκελοι με αυθαίρετες κατασκευές παντός είδους, με υποθέσεις που προέρχονται από τις κατά τόπους Κτηματικές και Δασικές υπηρεσίες. Από αυτές τις υποθέσεις, εν αναμονή εκτέλεσης κατεδάφισης βρίσκονται 1.023 φάκελοι, με ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αμετάκλητα αυθαίρετες κατασκευές» και περιμένουν τη σειρά τους. Από αυτά τα αυθαίρετα, 641 βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, 376 σε δασικές εκτάσεις και 6 σε καταπατημένες κοίτες ποταμών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2011 που συστάθηκε ο θεσμός της Αποκεντρωμένης, έχει προχωρήσει η κατεδάφιση περίπου 150-200 αυθαίρετων κατασκευών. Τα τελευταία 3 χρόνια, είχαν ανασταλεί όλες οι οικοδομικές εργασίες λόγω της καραντίνας και των αναστολών που αποφάσιζε για διάφορους λόγους το κράτος.
Το προηγούμενο διάστημα «έτρεχαν» τρεις νόμοι για διορθώσεις δασικών χαρτών, οικιστικές πυκνώσεις και κτηνοτροφικές μονάδες και βουστάσια, που είχαν αναστείλει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
pelop.gr