Νέος σοβαρός εχθρός στη μουριά είναι πλέον το σκαθάρι Xylotrechus chinensis που η προνύμφη του δημιουργεί στοές στον κορμό και προκαλεί μέχρι και την ξήρανση της μουριάς.
Είναι το έντομο Xylotrechus chinensis (Coleoptera: Cerambycidae). Είναι σκαθάρι της οικογένειας Cerambycidae. Στην Ελλάδα από το γένος Xylotrechus (Coleoptera: Cerambycidae) υπάρχουν τέσσερα είδη, χωρίς μέχρι στιγμής να προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε δέντρα και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Το σκαθάρι της μουριάς ανήκει στην εντομοπανίδα της Ασιατικής Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν) και φαίνεται ότι μέσω του εμπορίου ήρθε και στην Ελλάδα. Πλέον εμφανίζεται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.
Το σκαθάρι προσβάλλει κυρίως τη μουριά, μπορεί όμως να τραφεί και σε άλλα είδη όπως μηλοειδή και αμπέλι, χωρίς όμως να έχουν παρατηρηθεί έως τώρα προσβολές.
Οι προνύμφες του δημιουργούν στοές εντός του κορμού, που δημιουργούν και το πρόβλημα στη μουριά. Οι προνύμφες (λευκά σκουλήκια) διαχειμάζουν μέσα στο ξύλο, όπου και τελικά νυμφώνονται.
Τα ενήλικα της γενεάς εμφανίζονται αργά την άνοιξη (Μάιο-Ιούνιο) από οπές εξόδου (5-6 mm διάμετρος) που δημιουργούν στους κορμούς. Τα ακμαία σκαθάρια έχουν μήκος περίπου 15-25 mm είναι μαύρου και κίτρινου, με παρουσιάζουν έντονο μιμητισμό προς σφήκα.
Τα ενήλικα άτομα μπορούν να πετάξουν. Κάθε θηλυκό ακμαίο μπορεί να γεννήσει περίπου 80 ωά σε όλη τη ζωή του. Μετά την εκκόλαψη τους, οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν στον κορμό και αρχίζουν να ορίζουν στοές προς το κέντρο του ξύλου και στον ηθμό. Συχνά παρατηρούνται ρωγμές στο φλοιό της μουριάς.
Μετακινούνται στη βλάστηση του δέντρου για να τραφούν από βλαστούς και φύλλα
Τα προσβεβλημένα δένδρα μπορεί να εμφανίζουν πολλαπλές οπές εξόδου, κυρίως προς τη νότια πλευρά τους. Η συνέπεια της προσβολής είναι η καχεξία του δέντρου που οδηγεί στη νέκρωση.
Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε ο κος Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Ν.Ηλείας όπου δεσμεύτηκε πως θα θέσει το θέμα σε επιστημονικό επίπεδο και στο ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ αλλά και αλλού. Στο Νομό μας το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται απο το 2020 περίπου.