Έξαρση του ιού Κοξάκι παρατηρείται σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ηλεία με πιο μεγάλη μεταδοτικότητα να εντοπίζεται στον Πύργο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον χώρο των παιδιάτρων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα στον Πύργο, ωστόσο τα κρούσματα που εμφανίστηκαν ειδικά τον τελευταίο μήνα ήταν περισσότερα στον Πύργο από ότι στην Αμαλιάδα που ο συγκεκριμένος εντεροϊός βρισκόταν σε έξαρση την προηγούμενη χρονιά.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω σταγονιδίων ενώ ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι ότι «αντέχει» σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε και η ασθένεια διαρκεί για αρκετές ημέρες. Από την άλλη ο Κοξάκι, που στην περιοχή της Ηλείας, έχει εμφανιστεί το στέλεχος που προκαλεί ήπια συμπτώματα, εξαπλώνεται εύκολα σε «κλειστούς πληθυσμούς» όπως παιδικοί σταθμοί και σχολεία και γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, καθώς αν το παιδί τους νοσήσει θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι μέχρι και την εξάλειψη όλων των συμπτωμάτων.
Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών (η οποία περιλαμβάνει επίσης τον ιό της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α) και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Σε κάποιες επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες.
Σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Ιός Κοξάκι: Συμπτώματα
Ο ιός Coxsackie (Κοξάκι) μπορεί να παράγει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία, ή ναυτία.
Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα. Στα περισσότερα παιδιά, ο πυρετός διαρκεί περίπου τρεις ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται.
Ο ιός Κοξάκι μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος:
Λοίμωξη σε χέρια, πόδια και στόμα: Ένα είδος του ιού coxsackie, προκαλεί επώδυνες φλύκταινες με κόκκινο χρώμα στον λαιμό, στην γλώσσα, τα ούλα, την σκληρά υπερώα, στο εσωτερικό από τα μάγουλα, καθώς και στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.
Ερπητική κυνάγχη: Μια μόλυνση του λαιμού που δημιουργεί φουσκάλες με κόκκινο δακτύλιο και έλκη στις αμυγδαλές και την μαλακή υπερώα.
Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα: Μια λοίμωξη που επηρεάζει το λευκό τμήμα των ματιών. Η αιμορραγική επιπεφυκίτιδα αρχίζει συνήθως ως πόνος του οφθαλμού, που ακολουθείται γρήγορα από κόκκινα, υγρά μάτια με οίδημα, ευαισθησία στο φως και θολή όραση.
Περιστασιακά, ο ιός Κοξάκι μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο:
Ιογενής μηνιγγίτιδα: Μία λοίμωξη των μηνίγγων (οι τρεις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)
Εγκεφαλίτιδα: Μια λοίμωξη του εγκεφάλου
Μυοκαρδίτιδα: Μία λοίμωξη του καρδιακού μυός
Τα νεογνά μπορεί να μολυνθούν από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γέννηση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας, της ηπατίτιδας και της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου και των μηνίγγων ταυτόχρονα). Στα νεογέννητα, τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση.
ertnews.gr