Λύθηκε το μυστήριο της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης που υπέστησαν 37 άτομα που παρευρέθηκαν σε πανηγύρι για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου σε χωριό της Ηλείας. Την προβατίνα που φέρεται να οδήγησε τόσα άτομα στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας είχε μαγειρέψει η παπαδιά του χωριού, όπως παραδέχθηκε ο παπάς σύζυγός της.
Σύμφωνα με τους κατοίκους που βρέθηκαν στο νοσοκομείο, η προβατίνα ήταν που ευθυνόταν για την τροφική δηλητηρίαση, ενώ ο παπάς της ενορίας που διοργάνωσε το πανηγύρι επιβεβαίωσε πως, πράγματι, η παπαδιά την είχε μαγειρέψει και ζήτησε συγγνώμη για όλη αυτή την περιπέτεια και ταλαιπωρία.
Η παπαδιά μαγειρεύει βραστή προβατίνα επί δέκα χρόνια, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής την εμπιστεύονταν λόγω των «εξαιρετικών μαγειρικών ικανοτήτων της», όπως ανέφεραν.
Ο παπάς της ενορίας απολογήθηκε στους κατοίκους ζητώντας συγγνώμη, αλλά αμφισβήτησε το κατά πόσο ευθυνόταν η προβατίνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί κάποιος να «παρενέβη» στα φαγητά.
«Έχει δέκα χρόνια που μαγειρεύει και ήθελαν οι συντοπίτες να το συνεχίσουμε. Ποτέ δεν είχε γίνει κάτι. Υπήρχαν αρνιά, η προβατίνα η βραστή, φράουλες, γλυκά, τόσα και τόσα γλυκά. Κάτι έγινε, το τι, κανείς δεν ξέρει. Αλλοι λένε ότι ήταν το βραστό. Κάθε χρόνο το μαγειρεύει η παπαδιά. Το ξαφρίζει, το πλένει, το βράζει. Χωρίς να ευθύνομαι, ζητάω συγγνώμη. Του χρόνου θα είναι όλα τυποποιημένα. Και όσοι θέλουν ας φάνε…» δήλωσε μιλώντας στον Alpha.
«Κάναμε τρεις ενέσεις, ακόμη τρώμε μόνο ρύζι»
Ένας από τους 37 που δηλητηριάστηκαν, μίλησε για όσα συνέβησαν, έχοντας τα χέρια του μελανιασμένα από το νοσοκομείο.
«Πέντε ορούς και τρεις ενέσεις κάναμε κι εγώ και η κόρη μου. Εσπασαν οι φλέβες μου. Ακόμη σήμερα, 4 μέρες μετά, τρώμε ρύζι. Ούτε οι φράουλες, ούτε τα γλυκά έφταιγαν, που λέει ο ιερέας. Εφαγε ο γιος μου και δεν έπαθε τίποτα» δήλωσε φανερά εκνευρισμένος από τη δήλωση του ιερέα.
Πώς έγιναν όλα – Οι πρώτοι ασθενείς, τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση
Όλα έγιναν κατά την διάρκεια του πανηγυριού για τη γιορτή του Άη-Γιώργη στο χωριό του νομού Ηλείας, όπου αρχικά δύο αδέλφια, 15 και 16 ετών, δεν αισθάνθηκαν καλά. Πήγαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου οι γιατροί στην αρχή θεώρησαν πως επρόκειτο για γαστρεντερίτιδα.
Ωστόσο, άρχισαν να… συρρέουν ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα κι έτσι διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για ομαδική δηλητηρίαση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα ήταν έντονοι πόνοι στην κοιλιά, ναυτία, εμετός και διάρροια.
Η τροφική δηλητηρίαση, αντιμετωπίσθηκε με φαρμακευτική αγωγή και ολιγόωρη παραμονή στη νοσηλευτική μονάδα του Κέντρου Υγείας της Βάρδας.
«Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή. Οι ασθενείς παρέμειναν στην βραχεία νοσηλεία με ορούς και μόλις ένιωσαν καλύτερα επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους. Πάντως μέχρι να ενεργήσουν τα φάρμακα, υπέφεραν από τους πόνους», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κ.Υ. Σταύρος Λεβέντης, που σημειώνει ότι αν οι συνθήκες μαγειρέματος ή και συντήρησης του κρέατος δεν είναι οι κατάλληλες, υπάρχει πάντα μεγάλος κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
in.gr