Ο Δήμος Ήλιδας τίμησε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υπερηφάνεια, ο Δήμος Ήλιδας τίμησε στην πόλη της Αμαλιάδας και στα δημοτικά του διαμερίσματα, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Η μεγάλη – κεντρική παρέλαση στην Αμαλιάδα πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου και τη συμμετοχή μαθητών του συνόλου των σχολείων της πόλης και μελών πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική μας παλιγγενεσία ξεκίνησαν -ως είθισται- με δοξολογία στον Ιερο Ναό Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Δικηγόρος Μαρία Αγραπίδη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, εκπροσώπους αρχών, φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.
Οι επετειακές εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, όπου λίγο αργότερα ξεκίνησε η παρέλαση με αφετηρία το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη.

Λαμπρός εορτασμός για την επέτειο της 25 ης Μαρτίου στον Δήμο Πηνειού
Με λαμπρότητα και την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Επετείου για την έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης στον Δήμο Πηνειού. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν με τις επιβλητικές παρελάσεις σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό.
Γαστούνη
Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Γαστούνης να παιανίζει εμβατήρια, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί. Η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου ενώ μετά έλαβε χώρα η επιμνημόσυνος δέηση στην πλατεία Ηρώων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος κ. Διονύσιος Βαβίλης που σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη (σ.σ. “[…]όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από εμάς και μένει και μαγιά”) τόνισε ότι «αποκρυσταλλώνουν όχι μόνο την πραγματικότητα της επανάστασης του 1821 αλλά πάνω τους αποτυπώνονται όλες οι μάχες και οι αγώνες του ελληνικού έθνους στη μακραίωνη ιστορία του. Από τους Περσικούς Πολέμους της αρχαιότητας μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έως την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το σήμερα».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και η μεγαλειώδης παρέλαση όπου συμμετείχαν μαθητές των σχολείων της πόλης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Βαρθολομιό
Η πανηγυρική δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ ακολούθησε η επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, η κατάθεση στεφάνων και η εκφώνηση του πανηγυρικού από την εκπαιδευτικό κα. Γεωργία Ελευθερίου.
«Η 25η Μαρτίου συνοψίζει οτιδήποτε μπορεί να αγαπήσει και να επιθυμήσει ένας λαός που ποτέ δεν λύγισε, δεν υπέκυψε και κυρίως δεν λησμόνησε την ιστορία του. Ας στρέψουμε σήμερα το νου μας προς τους λαούς, που παλεύουν και σήμερα για την Εθνική τους Ανεξαρτησία, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία! Ίσως τότε εκτιμήσουμε τους δικούς μας ήρωες[…]» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση, συνοδεία της
Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βαρθολομιού, που σκόρπισε εθνική περηφάνεια και
αγαλλίαση στους θεατές.
Τραγανό
Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου προκειμένου να παρακολουθήσει την πανηγυρική δοξολογία. Τον πανηγυρικό εκφώνησε η κα. Φωτεινή Ανδριοπούλου που, αναφερόμενη στην επέτειο έναρξης της επανάστασης, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επεσήμανε: «αυτήν ακριβώς την ημέρα διάλεξαν οι πρόγονοι μας για να υψώσουν το λάβαρο και να
βροντοφωνάξουν Ελευθερία ή θάνατος. Η Επανάσταση είναι η αφετηρία για τη δημιουργία ενός κράτους αλλά και για την διαμόρφωση εθνικής κοινωνίας.Γιατί οι επέτειοι δεν αφορούν αποκλειστικά το παρελθόν · ενσωματώνουν το παρελθόν στο παρόν,με στόχο να το κληροδοτήσουν στο μέλλον».
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.
Αλέξης Καστρινός: «Κορυφαία στιγμή γενναιότητας, ηρωισμού και αυταπάρνησης»
Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινόςεπεσήμανε ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί «κορυφαία στιγμή γενναιότητας,ηρωισμού και αυταπάρνησης» ενός λαού που, με πενιχρά μέσα, κατόρθωσε να σφυρηλατήσει την ταυτότητά του, να διεκδικήσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και να εξασφαλίσει με αγώνες την ελευθερία του «Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα υπερηφάνειας, μνήμης και εθνικής ανάτασης· αποτελεί μια υπενθύμιση ότι με ομοψυχία, ενότητα, θάρρος, ελπίδα και πίστη, η Ελλάδα δύναται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις των ρευστών καιρών που διανύουμε και να χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία με εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία».
Με λαμπρότητα ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου στον Δήμο Ζαχάρως
Με τιμή και εθνική υπερηφάνεια γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου
1821 στον Δήμο Ζαχάρως, όπου πραγματοποιήθηκαν λαμπρές εκδηλώσεις σε όλες τις
τοπικές κοινότητες.

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε: «Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που με αυταπάρνηση και αγώνα προσέφεραν την ελευθερία στην πατρίδα μας. Με οδηγό τις αξίες της ενότητας, της αυτοθυσίας και της αγάπης για την Ελλάδα, συνεχίζουμε να πορευόμαστε με δύναμη και αποφασιστικότητα. Η ευθύνη μας είναι να διαφυλάξουμε αυτή την ελευθερία και να υπηρετούμε το κοινό καλό με αφοσίωση και ήθος.»
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, όπου κλήρος, μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες τίμησαν την ιστορική ημέρα. Ακολούθησαν πανηγυρικοί λόγοι, που ανέδειξαν το μεγαλείο της Ελληνικής Επανάστασης και τη διαχρονική σημασία της. Με κάθε επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις στη Ζαχάρω, τη Νέα Φιγαλεία, τον Κακόβατο και το Γιαννιτσοχώρι, όπου μαθητές και μαθήτριες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.
Στη συνέχεια, τελέστηκε κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ακολουθούμενη από παραδοσιακούς χορούς, που χάρισαν συγκίνηση και περηφάνια στους παρευρισκόμενους.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Περιφερειακός Σύμβουλος Γεώργιος Παναγούλιας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαχάρως, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διευθυντής των Λουτρών Καϊάφα, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.
Το συγκινητικό θέαμα των μαθητών και μαθητριών καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, που απέδωσε φόρο τιμής στις νεότερες γενιές για τη συνέχιση της ιστορικής μνήμης. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στον Δήμο Ζαχάρως αποτέλεσε μια ημέρα βαθιάς εθνικής συνείδησης, συγκίνησης και τιμής, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι θυσίες του παρελθόντος παραμένουν φάρος για το μέλλον της πατρίδας μας.