Δραματική μείωση της παραγωγής κατά 50% κατέγραψε φέτος η καλλιέργεια καρπουζιού στην Ηλεία, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για σοβαρή ζημιά, η οποία αποδίδεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που υπήρξαν κατά την Άνοιξη.
Στο μεταξύ απογοητευμένοι δηλώνουν και οι έμποροι που εξάγουν το προϊόν, καθώς διαπιστώνουν τεράστια ζημιά και χαοτικές διαφορές σε σύγκριση με πέρσι τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα και στην ποσότητα του προϊόντος. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως την Μεσσηνία, που τουλάχιστον η πρώιμη παραγωγή κύλησε καλά, η εντός της Ηλείας παραγωγή καρπουζιού μόνο χαμόγελα δεν έφερε σε καλλιεργητές και εμπόρους.
Γιώργος Γεωργιόπουλος, παραγωγός Βαρθολομιό: «Κάθε πέρυσι θα λέμε και καλύτερα. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη. Δεν είχαμε καλό καιρό την Άνοιξη και τα καρπούζια είχαν μειωμένη παραγωγή κατά 50% από πέρυσι. Και οι τιμές μειώθηκαν 40% με 50%. Την ίδια εποχή πέρυσι πουλάγαμε με 0,40 λεπτά με 0,45 λεπτά και φέτος φεύγει το καρπούζι με 0,30 λεπτά. Στις αρχές πουλάγαμε 0,75 λεπτά και πήγε 0,33 λεπτά. Φανταστείτε, τι μείωση έχουμε στον τζίρο, τη στιγμή που τα έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί 30% με 40% σε φάρμακα, σε μεροκάματα, σε πετρέλαια».
Όθωνας Μπουκουβάλας, παραγωγός Βαρθολομιό: «Είχαμε πολλές ασθένειες, αυτό μας δημιούργησε όλο το πρόβλημα γιατί δεν μπορέσαμε να πολεμήσουμε την μελίγκρα. Ραντίζαμε για μελίγκρα και δεν κάναμε τίποτα. Δουλέψαμε για τους γεωπόνους και τις εταιρείες. Μας έχουν απαγορέψει τα σωστά φάρμακα, που παίρναμε για να κάνουμε την δουλειά μας και μας δίνουν κάποια φάρμακα που είναι νερό. Είτε ραντίζεις, είτε όχι είναι το ίδιο».
Δημήτρης Βούτος, παραγωγός Βαρθολομιό: «Είναι πολύ χρεωμένα τα καρπούζια ενώ από πέρυσι είναι η μισή παραγωγή με μεγάλα προβλήματα. Αυτό σημαίνει μείωση του τζίρου μας, ενώ τα χρέη συνεχίζουν και αυξάνονται. Αυτή την στιγμή δεν ξέρω πόσο θα καθαρίσει σε τιμή το καρπούζι, αλλά σε σύγκριση με πέρυσι ίσως να είναι λίγο λιγότερο και να δοθεί από 0,35 λεπτά με 0,37 λεπτά».
ertnews.gr